В новините
 
18.12.2010 07:35   Новината е видяна 9719 пъти
Епидемия от диабет в Бургас, България ...

Според българската асоциация “Диабет” по честота на захарен диабет България заема шесто място. За последните десет години честотата на захарния диабет в България е нараснала четири пъти (по данни на “Ново - Нордиск”.

За последните двайсет години честотата на детския диабет се е увеличил двойно (от 6,2 на 100 000 на 12 на 100 000 детско население).

Структурното разпределение на захарния диабет е следното:
- 90% от диабетиците са със захарен диабет тип
- 2, 80% от тях имат хипертонична болест,
- 70% са с хиперлипопротеинемия (увеличени мастни вещества с естествен произход).

Коварството на диабета
Диабетът е нарушение на обмяната на въглехидратите. Това състояние може с години да не бъде открито. Оплакванията могат да бъдат най-банални – отпадналост, отмаляване, сърцебиене, изпотяване, безсилие и др., които изчезват като се поеме малко захар. През този период оплакванията може да се придружават от прояви по кожата – сърбеж – предимно по половите органи, възпаления по лигавиците, бързо увреждане на зъбите, възпаление на венците и др. Бързото пълнеене или отслабване също може да бъдат ранни, а понякога дори единствени прояви на кръвно- захарната болест. Възможно е при жените да има неясни безпричинни аборти, раждането на много едри деца, понякога аномалии в развитието на плода.

Всичко това не винаги категорично говори за диабет, но насочва и към него. Веднъж годишно и без особени оплаквания трябва да се прави контрол на кръвната захар с обикновено лабораторно изследване на кръвта. Обикновено диабетът се открива случайно по повод на изследване за друго заболяване.
За сега диабетът е нелечимо заболяване.

Веднъж открита захарната болест може да се контролира с лекарства и диета при диабет тип 2, и с инсулин – при диабет тип 1. Но и при двата вида са много важни диетата, режима и начина на живот.

От диабет от тип 2 заболяват
хора най-често след 35-40 години. Най-често се среща при хора в зряла и напреднала възраст и за него се говори като за старчески диабет. изключителна „привилегия" за хора в зряла и напреднала възраст. Диабет тип 2 не ограничава болния така, както тип 1, защото няма нужда от ежедневно инжектиране на инсулин, таблетките могат да се вземат навсякъде и хипогликемията (ниската кръвна захар) е малко вероятна. Но това не прави тип 2 захарен диабет леко заболяване, защото
- при възрастните хора идва когато (в повечето случаи) имат вече някакви заболявания, например хипертония;
-по-далечните последствия от тип 2 са съдовите усложнения и микроангиопатията, които са много неприятни.
Това налага сериозно отношение към лечението, така че диабетикът да живее в мир с болестта си, да постигне компенсация и да не губи своята активност. Това за болните от тип 2 е по-лесно, отколкото при тези с тип 1.

В какъв вид ни се представя диабета от тип 2?
Основно в два вида: като диабет на слабите и като диабет на пълните. Слабите диабетици са значително по-малко; отдавна е известно, че повечето болни от диабет от тип 2 страдат от затлъстяване; това е предизвикано било по генетични причини, било в следствие от постоянно преяждане и обездвижен начин на живот. Затлъстяването провокира заболяването от диабет, тъй като пълните хора, образно казано, имат твърде много „ключалки" на „вратите" на клетките си; те ядат твърде много, в резултат на което напълно годният им собствен инсулин не им достига. Ако например си го набавят отвън с помощта на инжекции, това може да доведе до катастрофа: с обилната храна постъпва много глюкоза,  добавеният инсулин спомага тя да бъде „вкарана" в клетките, но физическата активност е недостатъчна и човек започва още повече да пълнее.
Изходът е точно в противоположното: минава се към оскъдна диета, повече движение и отслабване. Тогава количеството на „ключалките" намалява и в някои случаи бившият пълен диабетик може да не взема понижаващи захарта таблетки, а да се лекува само с диета. Същото се отнася и за болните с нормална конструкция, ако диабетът им се проявява в лека форма. Ако само диетата не е достатъчна, налага се да се вземат и таблетки.

Причини за диабетът
Някои учени предполагат, че се дължи на вирус, други приемат, че е изключително наследствено заболяване. В същото време е доказано, че:
- диабетът не е заразен;
- прекаляването със ядене на сладко по принцип не предизвиква диабет, но води до затлъстяване, а това увеличава предпоставките за заболяване;
- съществува наследствено предразположение към диабета. Ако е болен единият от родителите, вероятността да се наследи диабет от тип 1 е 10%, а от тип 2 - 80%.
- при наследствената предразположеност някои рискови фактори могат да изиграят роля на пусков механизъм и да предизвикат болестта:
рискови фактори са наднормено тегло, силни нервни стресове, вирусни инфекции и болести като панкреатит, рак на задстомашната жлеза, рубеола, вариола, хепатит и дори тежък проточил се грип. Когато се комбинират няколко рискови фактора - например затлъстяване и чести простуди, вероятността да се разболеете от диабет нараства.
 
Диабетът от тип 2 се развива бавно и при правилен режим на живот и лечение може да се постигне дълъг активен живот.

Двата типа диабет тип 1 и тип 2, доста се различават по механизма на възникване, характерно начало, възраст на болните и лечение и много ендокринолози ги смятат за различни болести. Общото като резултат от заболяването са: повишеното равнище на кръвната захар (хипергликемия) и много от симптомите: пресъхване на устата и неутолима жажда, често уриниране (полиурия), а понякога и бърза загуба на тегло.

 

Д-р Елена Върбанова





Ключови думи: захарен диабет, България, Бургас, диабет, кръвнат захар, изследване, заболяване, инсулин,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |