В новините
 
26.02.2011 13:39   Новината е видяна 51842 пъти
Образование : за ученическите чанти и децата

Планираните стъпки от образователното министерство не решават проблема.

Сдружение „Настоящи и Бъдещи Майки“ (СНБМ) изразява неодобрение към недостатъчните и неефективни действия на просветното министерство за намаляване теглото на ученическите чанти, като основна причина за гръбначни изкривявания при децата!

Преди повече от година СНБМ алармира за проблема и инициира обществен дебат по темата, като изготви и предостави на МОМН проучване за опита на други държави и приложени добри практики, но ефективни и резултатни мерки все още не са предприети!

СНБМ подкрепя идеята на МОМН за въвеждане на целодневно обучение в първи и втори клас, но счита тази мярка за недостатъчна за справяне с проблема в неговата цялост. Необходимостта от спешни мерки е видна и от стряскащите резултати от изследването на НЦООЗ от преди няколко дни. Обект на изследването са били само първокласници, които са ученици едва от 6 месеца! Само за толкова кратко време 80% от тези деца са получили гръбначни изкривявания! Можем само да предполагаме какво би било измерението на същия проблем при учениците в по-горни класове!

Предвиденото целодневно обучение за първи (и евентуално втори) клас е само частична мярка, която сама по себе си е недостатъчна. До създаването и въвеждането на конкретни нормативни актове, родителите апелират за действия на ниво училище. СНБМ предлага актуализация на училищните правилници с включване на конкретни мерки, където ясно се посочва отговорността, както на училището и неговия персонал, така и на родителите:

- Отпадане на задължението ежедневно да се носят учебници извън списъка на одобрените от МОМН, както и намаляване броя на задължителните учебни помагала по даден предмет (речници, справочници, много тетрадки за различно ползване);

- Осигуряване на варианти за оставяне в училището на учебници и помагала, незадължителни за ползване вкъщи, съобразно учебните планове и седмичната програма на часовете. В тази посока удачни са личните шкафчета, или поне шкафове по класове или групи. От огромна полза биха били и библиотечните фондове на училищата, както и осъвременяване на правилниците за тяхната работа, включително и разширяване на функциите им с допълнителни програми.

- На училищно ниво да се увеличат извънучилищните програми и мероприятия насочени към повишена физическа активност на учениците.

СНБМ счита, че за реализацията на тези идеи на първо време е достатъчно изпращането на циркулярно писмо до директорите на всички училища с точни инструкции за действие.

Докато обществото очаква от МОМН ефективни действия, СНБМ се обръща с призив към всички директори и преподаватели в училищата от цялата страна за съпричастност към инициативата и взаимни усилия за справяне с проблема!

Паралелно с отговорността на училището и родителите към здравето на учениците, е необходима ангажираност и от страна на здравното министерство за преосмисляне приоритетите в работата на педиатричната общност в България. Належаща е нуждата от повишаване на здравната култура и образование, тъй като нито педиатрите, нито родителите, нито учителите забелязват и отчитат проблема като наистина сериозен!





Ключови думи: Сдружение, Настоящи и Бъдещи Майки, СНБМ,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |