В новините
 
19.04.2024 07:30
Търсене
 
 
30.01.2011
История на Бургас. Иван Карайотов, Стоян Райчевски, Митко Иванов представят ИСТОРИЯ на Бургас
Отдавна чакано събитие от бургазлии: На 4 февруари 2011 в Бургаската художествена галерия Петко Задгорски ИВАН КАРАЙОТОВ СТОЯН РАЙЧЕВСКИ МИТКО ИВАНОВ представят ИСТОРИЯ НА БУРГАС. От древността до средата на ХХ век Книгата е посветена на годишнината от Освобождението на Бургас от османско иго – 25 януари стар стил (6 февруари н.ст.). Представени са илюстрации, детайлно изследване на историята на Бургас от древността до средата на ХХ век. В книгата са представени бележки за личностите на Бургас, използвани са остарели и местни названия от Бургас и бургаски регион. Авторите на книгата са използвали 1 200 източника, от които са цитирани 1 053. Събрана е колекции от над 500 карти на Бургаски район от периода XIII-XVIII век, както и най-големите сбирки от стари планове, гравюри, фотографии и карти от ХIХ век, от османотурски документи, стари ръкописи за Бургас, от надписи върху камък. ДИГИТАЛНА КОЛЕКЦИЯ „ИСТОРИЯ НА БУРГАС” е създадена от нас специално за проекта. Тя включва: Сбирка от гравюри и фотографии на Бургас от ХІХ в.; Сбирка от картички и фотографии от началото на ХХ в., съхранили старата архитектура на Бургас. Сбирка от подбрани карти на Бургаския залив и крайбрежие. Сбирка от фотографии на артефакти от Бургас. Сбирка от няколко хиляди фотографии на съвременния Бургас.
10.11.2010
• Много сектори у нас се регулират, без да има реална нужда от това
Двойно са се увеличили незаконните правила за регулация на бизнеса, показва изследване на БСК 162 милиона лева годишно плаща бизнеса за държавни и общински такси Класацията на Световния икономически форум поставя страната ни в незавидна позиция по отношение на качеството на администрацията и регулаторната среда. Това заяви по време на работна среща за представянето на анализа „Администриране на регулаторните режими – модерно регулиране”, председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Изследването е изработено от експерти на стопанската камара и се финансира със средства на фондация „Фридрих Еберт”. Председателят на БСК допълни, че въпреки плановете, записани в Националната програма за реформи, до 2020 година да се намали с 20 на сто административната тежест за бизнеса, у нас регулациите продължават да са сериозна пречка и ограничават пълноценното участие на бизнеса в развитието на икономиката. Изследването на БСК показва, че у нас има 5 закона, които регламентират правилата, на които трябва да отговарят регулациите за бизнеса, но липсва реален синхрон по прилагането им. Божидар Данев припомни, че през 2003 година по препоръка на БСК беше премахнат регистъра на регулаторните режими, тъй като той беше непълен и подвеждащ. „През последните седем години администрацията не направи нищо съществено, за да имаме адекватен действащ регистър”, каза Данев. Председателят на стопанската камара допълни, че преди три години БСК предостави списък с 62 закона, които трябва да бъдат променени, за да се синхронизират правилата за регулиране, но до момента нито един от тях не е променен.
11.09.2010
Православните християнски ценности и нашето съвремие
За трета поредна година /2010 г./ младите православни краеведи проучват миналото, съхранено в паметта на малкото жители на село Близнак, община Малко Търново. Запалените родолюбци са ученици – в гимназиална степен от Неделното енорийско училище при катедрален храм „Св. св. Кирил и Методи” – гр. Бургас и интересите им са насочени към запазените православни християнски обичаи и духовни ценности сред българското население на Странджа. Те работят в продължение на три години в едно населено място по специална проучвателска програма, която включва: исторически корени на населението и история на селището, християнски норми на поведение, духовни ценности и традиции, съхранени през вековете, църковни празници и фолклор на православните християни.експедиционната работа се провежда на терен, в продължение на 10 дни, като на място се събира автентична информация от възрастните хора. Младите проучватели са разделени на екипи и имат конкретно поставени теми. Работят по въпросник, което дава възможност за събиране на по-пълна и достоверна информация.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |