В новините
 
11.09.2009 08:07   Новината е видяна 7118 пъти
Дунавско лято 2009

В края на август, с избор на най-добрите български творби от международния ученически конкурс „Дунавският басейн – жизнено пространство” – Danube Art Master – 2009 г., приключи сеознът на дунавските празници за лято 2009. В конкурса, организиран у нас от Информационен и учебен център по екология (ИУЦЕ), в партньорство с Фондация „ЕкоОбщност”, WWF Дунавско-Карпатска програма, клон България, СДП „Балкани” и Басейнова дирекция Дунавски район - клон София взеха участие 275 художествени произведения. Отличени бяха победители в четири категории – една за приложни творби и три за рисунки, разпределени според възрастовите групи. Избран беше и национален победител - Калоян Димов, на 14 години от гр. Русе, който ще участва в международното журиране в гр. Будапеща, Унгария, което ще се проведе на 25-27.09.2009 г. Традиционно честван на 29 юни, Денят на Дунав се отбелязва във всички държави, през които преминава реката. Тази година за четвърти пореден път „Кока-Кола ХБК” и Фондация „ЕкоОбщност” подкрепиха провеждането му у нас. В 19-те населени места по българския бряг на реката, сред които Видин, Лом, Козлодуй, Оряхово, Никопол, Русе и др. празниците продължиха от края на юни до първите дни на юли под надслова „Аз обичам Дунав!”, като в тях се включиха над 3 000 души. По време на тържествата бяха организирани акции за почистване брега на Дунав, състезания, певчески и танцови изяви, както и много други мероприятия, акцентиращи върху специфичната природа на реката и нейното опазване, културните традиции и бита на местното население, повлияни от обвързаността му с Дунав. На много места се проведоха и конкурси за детски рисунки, като най-добрите от тях взеха участие в конкурса “Дунавският басейн – жизнено пространство”. Едни от най-интересните тържества протекоха в с. Малък Преславец, област Силистра. По традиция, малопреславчани съчетаха Деня на р. Дунав с Празника на водната лилия. Красивото цвете, което е със статут на застрашен вид в Червената книга на България, е на особена почит в селото. То дори си е спечелило собствен празник, заради находящото се в близост Малопреславско блато, където се намира най-голямата цъфтяща популация на водна линия (Nymphaea alba) на територията на страната ни. Блатото е обявено за защитена местност и се намира на 4 км северно от с. Малък Преславец и 30 км от резервата „Сребърна”, в непосредствена близост до р. Дунав. То е една от последните запазени влажни зони по българския бряг на реката. Водната лилия заема най-важното място в него, като колониите й се простират върху 46 дка от повърхността му.

На специално построена за целта сцена, в близост до блатото, се проведоха и празниците на Дунав и водната лилия. В тях взеха участие фолклорни, танцови и певчески състави от различни възрасти – деца, младежи, пенсионери. Сред арт школите в региона, се проведе и конкурс за детска рисунка, вдъхновен от прекрасните бели лилии. След края на тържествата юноши от селото се включиха в акция за почистване на района от отпадъците. „Кока-Кола ХБК” и Фондация „ЕкоОбщност” подпомагат празниците на р. Дунав в рамките на инициативата „Зелен Дунав”, като тази година осигуриха материали за провеждането им – плакати, афиши, тениски, ръкавици и чували за почистване, както и награди за най-добре представилите се участници в различните игри и състезания.




Ключови думи: творби, конкурс, Фондация, рисунки, Дунав, ЕкоОбщност, певчески, танцови,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |