В новините
 
24.02.2011 09:48   Новината е видяна 15518 пъти
След Бургас - и Омск

Две седмици след старта си, новата постановка „Паякът” на театър-лаборатория „Сфумато” заслужено печели отлични отзиви и оценки сред театралните критици.

„Паякът” е първият съвместен творчески проект на двамата млади режисьори Димитър Димитров и Йордан Славейков, които вече познаваме като вдъхновители на благотворителната инициатива „Зад вратата”. Димитър е единственият практикуващ студент от класа на големия режисьор проф. Леон Даниел, а Йордан е единственият ученик на великия проф. Киркор Азарян. Може би срещата между двамата млади таланти не е случайна. Вероятно приятелството на гениалните режисьори се предава по космически път и на техните любими ученици, които в тандем ще покажат на сцената най-доброто от усвоените уроци от своите учители.

„Паякът” е авторски текст за театър, който Димитър Димитров и Йордан Славейков създават като тандем с името „Б Плюс” – дружество с общественополезна цел. Чрез писането на пиеси двамата режисьори изживяват много и различни животи, осъзнавайки факта, че имат само един. „Паякът” е протест срещу недостатъците в живота, ясен сигнал, че животът такъв какъвто е, не ни задоволява. Паякът като метафора на неосъществените желания и копнежи, чиято паяжината води към тъмната страна личността. Пиесата разглежда проблема за близостта и необходимостта от нея; и нейната невъзможност. Двамата автори поставят на фокус взаимоотношенията в двойка, които на пръв поглед изглеждат банални.
В „Паякът” брат и сестра, сиамски близанци, празнувайки рождения си ден, непосредствено преди операция по разделянето им, се впускат в тъмните лабиринти на неказани думи, забравени престъпления, неизживени любови и парадоксално различни желания за свобода...

В „Паякът” участват актьорите Пенко Господинов /”Военен кореспондент”, „Nos vies privees” /”Нашите лични животи”/, „Морска сол”, „Стъклен дом”/  и Анастасия Лютова /”Дзифт”, „Nos vies privees” /’Нашите лични животи”/, носителка на театралните награди „А'Аскеер” и „Икар”/.

Десет процента от приходите от всички закупените билети за представления на „Паякът” екипът ще дарява на Дом за деца и юноши с физически и умствени увреждания "Свети Панталеймон" в с. Видраре. А веднъж на театрален сезон на същия дом ще бъдат предоставяни сто процента от приходите на един цял спектакъл. 

И двамата режисьори са преподаватели по актьорско майсторство в младежката организация  за независимо театрално и филмово изкуство МОНТФИЗ. Димитър Димитров е завършил „Режисура за драматичен театър” в НБУ в класа на проф. Леон Даниел. Специализирал е кинорежисура в американската академия New York Filmmaking Academy. Освен това е учил и актьорско майсторство”отново в НБУ с ръководител Велко Кънев.
Йордан Славейков има магистърска степен по режисура от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”  с ръководител проф. Киркор Азарян. Специализира актьорско майсторство в Международната лятна школа на Александър Калягин в Москва. Режисьор е в Драматично-куклен театър-Враца. Бил е асистент-режисьор на Явор Гърдев в постановката „Крум” през 2006-та. Номиниран е за „Икар за дебют в режисурата” през 2007-ма за монодрамата “Оскар и розовата дама”  с участието на Йорданка Стефанова от Ерик Еманюел Шмит, поставена в ДТК Враца. Режисьор е и на спектакъла “Енигматични вариации” от Ерик Еманюел Шмит от 2008 г., с участието на Веселин Ранков и Пенко Господинов. Има участие в „Дзифт” на реж. Явор Гърдев и в Love.Net на реж Илиян Джевелеков.

„Паякът” е постановка, символ на диалога, на двойката, на екипа. Затова и режисьорите са двама – Йордан Славейков и Димитър Димитров, двама са и актьорите – Пенко Господинов и Анастасия Лютова, а музиката е на Александър Каланов и Йордан Борисов. Сценографията е на
Искра Петкова, фотограф на спектакъла е Мирослав Веселинов.

 „Паякът” може да бъде видяна на 24 февруари, на 8-ми и 24-ми март.

Пиесата ще бъде представена на тазгодишната Международна театрална лаборатория в град Омск, Русия





Ключови думи: Паякът, режисьори, Димитър Димитров, Йордан Славейков,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |