В новините
 
21.02.2011 07:30   Новината е видяна 10314 пъти
Бизнесът иска ограничаване на административната регулация

По информацията за приети от правителството промени в Закона за ограничаване на административното регулиране върху стопанската дейност, Българската търговско-промишлена палата изразява удовлетворение. Такива предложения през годините многократно са правени от страна на бизнеса, но едва сега придобиват по-завършен вид. само през миналата година има четири поправки в закона и въпреки това явно се отива към налагане на забрана на премии от събираните такси за администрациите.
Въпросът обаче не е еднозначен. В пазарната икономика е важно този който работи повече да получава повече. Дали ще е под формата на по-висока заплата или на бонуси е друга тема. Проблемът не в това, че се раздават бонуси за администрацията, а в това задълбочено да се оценява работата на служителите, да се избягва уравнивиловката, защото тя обезмисля упражнението. От друга страна освен раздаването на допълнителни суми, за служителите в същите тези администрации би трябвало да има и  сериозни с различна тежест, но неизбежни наказания, като се започне от дисциплинарни наказания по Кодекса на труда , мине се през лишаване точно от тези бонуси, за които говорим , ако трябва намаляване на заплатата и се стигне до изгонване на съответния служител, който не обслужва добре бизнеса и гражданите. Много строг трябва да бъде подходът особенно тогава, когато увлечени в стремежа си да получат бонуси са допуснали неоснователно налагане на санкции на фирмите и гражданите. Само така може да се балансира подхода. Досегашната практика обаче показва, че този подход липсва. Затова, ако трябва да се спестяват средства на данъкоплатците и сегашната система трябва да се усъвершенства, задължително заедно с възможностите за поощряване, ще трябва да се прилагат и санкциите. Ако липсва капацитет в администрацията и бонусите се прилагат едностранчиво и в полза на администрацията е по-добре да се отиде към отмяната им за да не се злоупотребява с тях.
            Винаги сме напомняли исканията на бизнеса за ограничаване размера на таксите до покриване единствено на разходите за осигуряване на съответната услуга. За съжалание, ние от БТПП констатираме че администрацията е доста изобретателна в търсенето на начини да обложи молителите с някоя такса, която после да си раздава като премии. Можем да дадем пример с високите цени на документите за участие в търгове. Да поискахме и администрацията се съобрази - бяха намалени таксите, но веднага беше въведена така наречената такса за обработка на документи. Така беше обезмислен ходът за сваляне цената на документите за кандидатстване. В края на крайщата за бизнеса и за гражданите сумарно стана даже по-тежко.
            Бизнесът ще продължи да настоява, нови разрешителни режими да се въвеждат само със закон.
            За Палатата е важно от базите данни под контрола и управлението на държавни институции да не се изисква от предприемачите и гражданите да бъдат многобройни документи и справки. Достатъчна е една декларация, че примерно данъците са платени, че лицето не е осъждано, или че вноските са направени вече.. Така заедно с облекчението живота на бизнеса ще се повиши и неговата отговорност и ще се намалят възможностите за корупция.
            Нека администрацията да си проверява истинността на декларациите и те ще си носят отговорността, ако се декларирали нещо неверно пред компетентен орган, което е състав на престъпление по наказателния кодекс, а и ще бъде ограничен прекия контакт с представители на администрацията.
От досегашните ни разговори с министъра на икономиката Трайчо Трайков сме срещали одобрение на тези наши идеи за усъвършенстване на икономическата среда в България. Реализацията на тези идеи може да даде сериозен тласък и при кандидатстването по проекти, така както други мерки на това правителство по опростяване на процедурите, по скъсяване на сроковете вече дават резултати. Използваме случая да напомним ,че при това провителство процентите на усвояване на средства от европейските фондове много се увеличиха , но една скромна проверка показва, че са малко местата където годишната задача е изпълнена, а годишната задача е поне една пета от парите за програмния период. Средствата са разпределени за всичките години от плановия период и затова наваксването трябва да продължи с премахването на административните бариери.
 




Ключови думи: бизнес, администрация, Закон за ограничаване на административното регулиране върху стопанската дейност,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |