В новините
 
17.02.2011 04:13   Новината е видяна 10597 пъти
Говорител на Путин: Оставаме в проекта Бургас-Александруполис

Като "обичайни ходове, които руската страна многократно е правила през последните години по различни проекти" определи Симеон Дянков публикация за отказ на Русия от проекта Дмитрий Песков, говорител на руския премиер Владимир Путин, опроверга излизането на руски компании от проекта Бургас-Александруполис.

Москва остава вярна на споразуменията по този проект и продължава да изпълнява всичките си задължения, подчерта Песков.

Руският в. "Ведомости" писа днес, че Русия щяла да се откаже от проекта за доставка на руски петрол между Черно и Егейско море, което ще доведе до прекратяването му.

По-рано днес руската компания Транснефт също опроверга информацията за спиране на проекта Бургас-Александруполис.

Русия няма да излезе от проекта, но той ще бъде замразен, докато българите го одобрят, увери от своя страна източник, цитиран от АФП.

Говорителят на Транснефт Игор Демин каза, че на събранието на акционерите на проектната компания по петролопровода Бургас-Александруполис в четвъртък в Рим се планира да бъде обсъдено положението със задлъжнялостта на България и Гърция към проекта, а също и да се разгледат предложенията за възможността той да се финансира по-нататък.

Задълженията на България по проекта са 7,3 милиона евро, а на Гърция - 129 милиона евро, посочва ПРАЙМ-ТАСС.  Демин уточни, че при това положение ще бъде предложен план за намаляване на разходите.

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков коментира публикацията във "Ведомости" като

обичайни ходове, които руската страна многократно е правила

през последните години по различни проекти. "Това е начин да се каже, че, ние, руснаците не сме доволни", допълни министърът.

Той припомни, че българската позиция е да се изчака оценката за въздействие върху околната среда на проекта, подготвяна от министерството на околната среда.

Дянков съобщи, че България над година не е плащала никакви вноски по проекта и няма да ги плаща, докато няма ясно решение каква ще е екооценката. Той заяви, че тази позиция на страната ни е официално оповестена. Вноската е в размер на около 5 млн. евро, уточни той.

За България не би имало никакви загуби в случай на отказ на руската страна от проекта, каза още Дянков.

www.vesti.bg

 





Ключови думи: Бургас-Александруполис, петролопровод,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |