В новините
 
14.02.2011 09:38   Новината е видяна 12512 пъти
"Речта на краля" триумфира на британските филмови награди

Филмът "Речта на краля" стана сензация и на наградите БАФТА, връчени от Британската академия за филмово и телевизионно изкуство на церемония в Кралската опера в Лондон снощи. Лентата, в която актьорът Колин Фърт пресъздава образа на заекващия крал Джордж VI, спечели седем приза при 14 номинации.

"Речта на краля" грабна приза в най-важната категория - най-добър филм. Филмът се справи с конкуренцията на "Черният лебед", "Генезис", "Социалната мрежа" и "Непреклонните".

Очаквано за най-добър актьор беше признат Колин Фърт за великолепното изпълнение на ролята на крал Джордж VI в "Речта на краля". Партниращите му в същата лента Хелена Бонъм Картър и Джефри Ръш бяха отличени с БАФТА за поддържаща женска и мъжка роля.
 
"Речта на краля" беше избран също за най-добър британски филм, взе приза за оригинален сценарий, а първата си награда спечели за оригиналната музика на композитора Александър Деспла. 
 
По три отличия БАФТА взеха "Социалната мрежа" на Дейвид Финчър и "Генезис" на Кристофър Нолан. Финчър беше обявен за най-добър режисьор, като негови конкуренти в категорията бяха Нолан, Том Хупър ("Речта на краля"), Дани Бойл ("127 часа") и Дарън Аронофски ("Черният лебед").

Отличието за най-добра актриса бе присъдено на Натали Портман за ролята й в "Черният лебед". Тя обаче не успя да присъства на церемонията, заради напредналата си бременност.

С наградата за най-добър чуждоезичен филм беше удостоена лентата на режисьора Нилс Арден Оплев "Момичето с татуирания дракон" по едноименния роман на Стиг Ларшон. БАФТА за най-добра анимация бе връчена на "Играта на играчките 3". Лентата се състезаваше с "Аз, проклетникът" и "Как да си дресираш дракон".

Наградите БАФТА се връчват две седмици преди оскарите и са смятани за важен индикатор за вероятен успех на церемонията за най-престижните отличия в света на киното.





Ключови думи: Речта на краля, БАФТА, Британската академия за филмово и телевизионно изкуство, Колин Фърт,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |