В новините
 
09.02.2011 11:44   Новината е видяна 10880 пъти
правото на протест
55 ученици – членове на Националната асоциация на българските евроклубове в средните училища (НАБЕК) – се включиха в конкурса, обявен от евродепутата Надежда Нейнски под надслов “Как да защитим гражданските си права - правото на протест”. Според регламента на конкурса те трябваше да разработят казус от обществения живот, с който не са съгласни и да протестират срещу него пред отговорните институции, както и да предложат собствено решение на проблема.
Сред участниците в конкурса преобладават ученици от София, Плевен, Видин, Монтана, Перник, Бургас, Кубрат, Пловдив и Пазарджик. Те са на възраст от 14 до 18 години и изразяват писмените си протести в най-разнообразни сфери от живота в България. Прави впечатление, че най-големият брой протести е насочен срещу образователната система в страната – срещу неподходящо написаните учебници, неспазване на дисциплината в училище, лошата материална база, задължителния характер на униформите или квотата на половете при приема във висши училища.
Друга широко застъпена сфера – обект на ученическите протести – е екологията. Те протестират срещу липсата на култура у българите за разделно събиране на отпадъците, срещу безразборното изсичане на горите, замърсяванията на въздуха и храните и навлизането на ГМО в живота ни.
Недоволни са и от инфраструктурата в техните градове - дупките по пътищата, липсата на велоалеи, лошо поддържаните детски площадки и междублокови пространства, недостъпната учебна среда за деца с физически проблеми.На 14 февруари 2011 г. Надежда Нейнски ще обяви на интернет-страницата си 20-те победители в конкурса, които през март ще посетят Европейския парламент в Брюксел и ще се запознаят с функционирането на тази ключова европейска институция.




Ключови думи: ученици, конкурс, Надежда Нейнски, протести,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |