В новините
 
08.02.2011 05:24   Новината е видяна 6675 пъти
Конкурсът за приза „Златен ритон“ става международен
Конкурсът за приза „Златен ритон“, известен и като българските винени „Оскари“, става международен. Това съобщи проф. Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), на пресконференция в Международен панаир Пловдив. Камарата  организира ежегодните дегустации за вина и високоалкохолни напитки, които са част от програмата на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“.
 В тазгодишната надпревара се състезават 435 проби от вина, 86 от ракии и 10 от бренди на 27 български фирми. Избите представят на журито 108 бели и 112 червени вина от последната реколта, 42 бели и 131 червени от по-стари реколти, 4 вида розе и 10 вида шумящи вина, 6 вида ликьорни и 3 вида вермут.
 Те ще бъдат оценявани от четири комисии, включващи по петима енолози, подбрани за първи път със специален тест. Поканени са и четирима експерти от чужбина. Пробите, получили оценки над 80 точки и претендиращи за „Златен ритон“, ще бъдат подложени на допълнителни дегустации и на практика ще ги оценяват всички енолози, за да се гарантира най-голяма обективност при определяне на призьорите, добави Моллов.
 Победителите ще бъдат обявени в Нощта на Златните ритони на 23 февруари, когато се открива „Винария 2011“. Съорганизатори на изложението са Международен панаир Пловдив и НЛВК.
 Очакваме догодина в конкурса да се включат и чуждестранни фирми, заяви проф. Моллов. За да се уеднаквят условията с международните прояви от този тип, са направени редица промени в правилника. Начело на комисиите вече ще има старши дегустатори, които са най-добрите в България, поясни председателят на НЛВК. Комисиите се увеличават от 2 на 4. Променен бе и начинът за съставяне на журито, сега в него е елитът на българските дегустатори, подчерта Пламен Моллов. Съставът на комисиите ще се определя всеки ден с жребий, като постоянни ще остават само старши дегустаторът и чуждестранният енолог.
 Запазват се обаче двата типа дегустации – на вина от избите и на продукти от търговската мрежа. Първите показват какво е нивото на технологиите, качеството на последната реколта, а вторите са завършени напитки, които се предлагат на потребителите, поясни той. Остава и вписването на резултатите по електронен път, което не позволява оценките да се променят, след като веднъж са вписани, и така се гарантира обективност.
 Нивото на конкурса е много високо и не се отличава от други, в които съм участвал, заяви Масимилиано Корина, енолог  от Италия, който има опит от 50 национални и международни състезания. У нас резултатите все още се пишат на хартия, а тук се използва компютърен начин, което е по-добре, добави той.
 Националните дегустации за наградите на „Винария 2011“ се провеждат във Виенския павилион в панаирния комплекс в Пловдив и ще продължат от 7 до 13 февруари.




Ключови думи: Златен ритон, Винария, Пловдив, дегустатори,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |