В новините
 
04.02.2011 05:21   Новината е видяна 9546 пъти
Челопеч - къщи се разрушиха от взривовете

Жителите на Челопеч протестират. Според тях концесионерът на рудник Челопеч е увеличил производството на медно-златни руди три пъти. Също с толкова са се увеличили взривовете и и замърсяването, Рушат жилищни сгради и общинска инфраструктура.

Къщите в с. Челопеч изпопадаха от взривовете на рудника, смятат местни жители

Разрушаването на жилищни сгради и общинска инфраструктура и тотално компрометираната жизнена среда са вдигнали на протест жителите на  средногорското село Челопеч. Според тях причината е увеличеното производство от един на три милиона тона годишно медно-златни руди от концесионера на рудник „Челопеч” с три пъти повече взривове и три пъти повече замърсяване. На всичкото отгоре увеличение на производството има, макар през 2010 г. Върховният административен съд да  постанови отмяна на Доклада за въздействие върху околната среда и на Комплексното разрешително на фирмата, протестирани от природозащитната организация „България без цианиди” заради несъобразени процедури с обществеността и позоваването на стари и невалидни данни в тях. Природата около Шахта „Север” е заприличала на лунен пейзаж, твърдят местни жители, и се чудят как  държавният контролен орган - министерството на околната среда и водите, си затваря очите и не санкционира замърсителя. Делегация на пострадалите е потърсила миналата седмица помощ от общинския съвет на община Челопеч, но са получили отговор, че местната изпълнителна власт няма иструмент да защити съгражданите си. Друг е въпросът, че половината от членовете му са на трудов договор в мината, която замърсява и разрушава, а другата половина имат фирми външни доставчици на услуги и материали за рудника и не им стиска да се обърнат срещу работодателя си, макар да съчувстват на пострадалите. Общинарите веднъж са имитирали нещо като проверка, но експертите за оценката им били подадени от инвеститора, и пак той платил за експертизата. В резултат в община Челопеч било депозирано „становище”, че разрушените къщи са вследствие на  лошия български строителен гений, а не на  денонощните взривове в рудника. Добре, ама същите майстори са строили и къщите на съседните селища Чавдар, Златица, Пирдоп, а там съборени къщи няма, опонират челопечани. В момента тече проверка на инспектората на Министерски съвет и на областната управа за конфликт на интереси на всеки един от общинските съветници.
Поради опасностността от бунтове и вълнения операторът на рудника е обявил среща с  потърпевшите граждани на 7 февруари, понеделник, от 11.00 часа в общежитието на рудника в центъра на селото, за да успокои духовете и да обещае скорошно разрешаване на проблема. Говори се, че никой няма да посмее да се яви на срещата, защото могат  да  уволнят роднините му от единственото предприятие, даващо поминък на населението от Челопеч.
Другата жалба на местните общности, която е обиколила без резултат всички държавни институции, е свързана с опасността от  разлив на подземното езеро от милиони кубически метри арсен и тежки метали, което се образува в шахтите на рудника от подпочвени и дъждовни води и в момента се изсмуква и обезопасява от концесионера на негова отговорност и за негова сметка. Гражданите на Челопеч са подали петиция за помощ в еврокомисията и европарламента чрез неправителствени организации, опасявайки се, че след изчерпване на рудата и оттеглянето на инвеститора, който по концесионен договор няма никакви задължения за построяване на пречиствателна станция /!!!/, държавата няма предвидени средства, проект, технологии и съоръжения, които да предпазят Средногорието от арсенов разлив, който по р. Тополница и р. Марица може да достигне и до трансгранично замърсяване. Повторението на Унгарската авария в България всява страх и безпокойство у населението, всеки един дом на Средногорието заспива с тревога за утрешния ден.





Ключови думи: Челопеч, околна среда, концесионер, замърсяване,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |