В новините
 
22.12.2010 07:35   Новината е видяна 10957 пъти
В Бургас се харчи най-много, най-щедри са полумладите

Според проучване1 поръчано от Visa Европа 34% от българите ще направят своите покупки за Коледа през тази седмица (20-23 декември). Изследването, проведено сред жителите на 9 от най-големите градове в страна, също показва, че тази година най-щедри ще са хората на възраст между 35-44 години. Те планират да изхарчат или вече са изхарчили средно по 266 лева за подаръци, следвани от жителите на морските градове със средно по 261 лева.
30% от участниците в проучването са заявили, че ще купят подаръци за близките си само седмица преди Коледа (13-19 декември). Това прави последните две седмици преди празника най-натоварените за търговците, като общо 64% от анкетираните планират да направят или вече са направили своите покупки межди 13 и 23 декември. Резултатите от изследването показват, че 20% от хората са купили своите подаръци преди 13 декември и само 12% ще изчакат последния възможен момент – денят преди Коледа.
По-голямата част от анкетираните (31%) са заявили, че ще похарчат между 100-199 лева за подаръци, следвани от 26%, които възнамеряват да направят покупки за между 200-299 лева. Въпреки това хората от морските градове ще бъдат измежду най-щедрите тази година. Жителите на Бургас са първи по този показател от всички градове в страната, като планират да изхарчат средно по 276 лева.
Най-голямата част от извадката (65%) ще изхарчат същото или по-голямо количество средства за подаръци в сравнение с предишната година и само малко над две трети (35%) ще изхарчат по-малко от 2009 г.
Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа България, коментира: „Нашето изследване показва, че много хора тепърва ще направят своите покупки за Коледа и планират да изчакат последния момент преди празника, за да купят подаръци си. Определени сектори ще имат поводи за радост, като търговците на дрехи, играчки и козметика, както сочи нашето проучване. Надяваме се, че всички ще успеят да купят подаръци, които ще направят получателите им щастливи и ще направят това по най-лесният, удобен и сигурен начин.“

Когато са попитани на кого възнамеряват да направят подарък, по-голямата част от жените (41%) са отговорили, че вече са купили или планират да купят подарък на децата си. От друга страна по-голямата част от мъжете (43%) са отговорили, че планират да купят или вече са купили подарък на своите половинки (съпруга / приятелка).
Данните от изследването показваха и някои несъответствия между това, какво хората възнамеряват да подарят и какво очакват да получат за Коледа. Повечето от анкетираните възнамеряват да закупят или вече са закупили дрехи (25%), играчки (15%), козметика (14%), коледни сувенири (9%) и книги (6%). За сравнение същите хора са посочили, че очакват да намерят под коледната елха – билети за екскурзия до екзотична дестинация (7%), парфюм (6%), бижу (6%), кола (4%) или лаптоп/компютър (4%).
Наблюдава се силна тенденция в избирането на разплащателната карта като предпочитано средство за разплащане най-вече заради удобството, което предлага. Повече от половината (57%) от картодържателите платили или възнамеряващи да платят своите подаръци с дебитна карта за заявили, че намират този начин за плащане по-удобен от парите в брой. Удобството е основен стимул и за хората (80%) платили или планиращи да платят своите подаръци с кредитна карта. Въпреки това повечето картодържатели ще платят за своите подаръци в брой.
„Тъй като повечето от нас ще направят своето коледно пазаруване в последните дни преди празниците сигурността и удобството ще бъдат от най-голямо значение, както винаги. Използването на дебитните и кредитните карти Visa в магазина ще ви спести доста време и, както нашето проучване показва, това е по-удобен начин за разплащане, отколкото парите в брой“, казва Райчева.
Следващите няколко съвета ще ви помогнат да управлявате своите плащания и да използвате картатите по-сигурно:

В къщи
• Пазете касовите си бележки и разписки от банкомати - сравнявайте ги с Вашата карта или банково извлечение
• Ако някоя от сумите е неправилна или забележите транзакция, за която не си спомняте, незабавно се свържете с банката/институцията, издала Вашата карта
• Пазете списък с номерата на Вашите карти, както и телефонните номера, на които трябва да се обадите, в случай, че изгубите картата или я откраднат
В магазините
• Проверявайте касовата бележка или касовия апарат, за да се уверите, че сумата е правилна, преди да оторизирате транзакцията, като се подпишете или въведете вашия ПИН
• Уверете се, че продавачът Ви е върнал картата заедно с Вашето копие от касовата бележка
• Покривайте ръката си, когато въвеждате Вашия ПИН - уверете се, че никой не наднича през рамото Ви





Ключови думи: VISA, Европа, Коледа,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |