В новините
 
20.12.2010 09:01   Новината е видяна 9816 пъти
Сезират прокуратурата за изборен туризъм в Несебър

Над 1300 са новорегистрирани в общината за последните 3 месеца


Председателят на ДЕЛА Атанас Терзиев внесе днес сигнал до Бургаската окръжна прокуратура с искане за проверка на масовото регистриране на хора по настоящ адрес в община Несебър.

Според материали от медиите от последните дни и справка в регистъра на дирекция ГРАО над 1300 души са били регистрирани в гр. Несебър, гр. Свети Влас и останалите населени места от общината за периода септември-ноември. Според ДЕЛА това преселение се извършва с цел манипулиране на изборите и заобикаляне на изискването за т.нар. „уседналост”.

„Репортажът в сутрешния блок на една от телевизиите категорично показа, че става дума за колосален опит за манипулация на изборите. За да стане по-ясен мащаба на манипулацията, това са близо 10% от гласуващите на избори в община Несебър. Практически няма как тези нарушения да се правят без знанието и съдействието на кръга Димитров-Диневи, който контролира всички служби в общината.

От ДЕЛА поясниха, че чрез сигнала целят да се предизвика проверка от органите на МВР, която да установи адресите, където са новорегистрирани по над 5 души на един адрес в един и същи ден, дали тези лица действително живеят там,кой е оформил адресните карти и дали те са подавани лично, както и дали на тези хора са предлагани пари.

От ДЕЛА призоваха компетентните органи да установят всички нарушения и да потърсят предвидената в закона административна и наказателна отговорност на замесените лица и общински служители. От ръководството на партията настояват още при откриване на нарушения фиктивните регистрации да бъдат анулирани.

От ДЕЛА посочиха, че според Закона за гражданската регистрация, за да се регистрира едно лице по настоящ или постоянен адрес в жилищен обект, който не е негова собственост, е необходимо съгласието на собственика на имота.

„Видно от излъчения репортаж собствениците дори не знаят, че в дома им се водят по 10 души от други части на страната.Настояваме кметът Димитров да обяви публично всички адреси, на които има регистрирани лица по настоящ адрес, така че да може да се провери по колко души са регистрирани на един адрес”, допълват от ДЕЛА.

Според ръководството на ДЕЛА приетото на второ четене от Народното събрание изискване от 12 месеца уседналост за гласуване на местни избори, което ще бъде дори 10 месеца по изключение за предстоящите избори, не решава проблемите с изборния туризъм.

„Ако се пренасочат достатъчно рано хора от едно към друго населено място, то отново има възможност за манипулация на вота. Единствено чрез по-строг контрол върху гражданската регистрация и увеличаване на изискването за уседналост на 2 г. ще се затрудни извършването на подобни незаконни практики в бъдеще”, посочват от ДЕЛА.






Ключови думи: община Несебър, партия ДЕЛА, община, Несебър, избори,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |