В новините
 
23.11.2010 06:25   Новината е видяна 5218 пъти
Още 6 месеца за пререгистрация

Фирмите ще имат още шест месеца, за да се пререгистрират. Срокът за това изтича в края на годината, но след като днес депутатите от правната парламентарната комисия, одобриха на първо четене промените в закона за търговския регистър, срокът се удължава. Така им се дава отсрочка до 30 юни 2011 г. Данните на министерството и Агенцията по вписванията показват, че към 1 октомври близо 900 хил. фирми не са подали заявления за пререгистрация.

Една от идеите на вносителя на промените - министерството на правосъдието - е да бъде спрян свободният достъп до регистъра и да бъде въведен платен. Това, според авторите на проекта, ще помогне за защитата на личните данни и предотвратяването на кражбата на фирми.

За достъп до търговския регистър ще се изисква електронен подпис или кредитна карта. В останалите случаи информацията ще се получава на място в Агенцията по вписванията срещу лична карта.

Според проекта безплатна и общодостъпна остава информацията само за името на фирмата, датата на регистрацията, седалището й и адреса на управление. Всеки може да види и списък на актовете, обявени от дружеството, но за да ги прочете, ще трябва да си плати.

Преди време от "Програма достъп до информация" разпространиха становище, според което предложението е "необосновано и противоречащо на основни правни принципи."  "Повече от неубедително е твърдението в мотивите към законопроекта, че въвеждането на платен достъп до търговския регистър способствал за защитата на личните данни в него. В това отношение мярката се явява не просто непропорционална, но неадекватна на поставената цел", смята още от "Програма достъп до информация".

Публичността на информацията за фирмите е от изключителна важност за сигурността на бизнеса и именно с този основен мотив преди четири години беше създаден единният електронен търговски регистър, до който всеки да има неограничен достъп.




Ключови думи: търговски регистър, Агенция по вписванията, защита на личните данни, пререгистрация, фирми,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |