В новините
 
21.10.2010 08:02   Новината е видяна 9403 пъти
Изложба на големия бургаския художник Георги Баев

Три години след смъртта на големия български художник, родом от Бургас Георги Баев - Джурлата, бургазлии ще могат да си спомнят за него с изложба, организирана от Община Бургас. Тя ще може да бъде видяна от утре, 19 октомври до 19 ноември, включително в Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски” /ул. Митрополит Симеон 24/.

Експозицията ще покаже 39 творби на Георги Баев, от които 21 картини, рисувани с маслени бои, 13 акварела и 5 литографии. Те са част от личната колекция на Боян Радев – близък приятел на художника.

Изложбата ще бъде официално открита утре от 19 часа в БХГ „П.Задгорски”

Георги Баев /1924-2007/ е български художник – маринист, роден в Бургас. Завършва Живопис в Художествената академия в София, в класа на акад. Илия Петров и проф. Дечко Узунов. До 1960 г. работи предимно графика и сценография в кукления театър в Бургас. Първото му международно признание е през 1957 г. на Световен младежки фестивал в Москва. Следват десетки участия у нас и в чужбина, много отличия, членство в Съюза на българските художници, на Австрийското обединение на художниците “Кюнстлер хаус”, на Японската асоциация на художниците “Ника-кай”. Тежък момент в неговия живот настъпва през 1983 г., когато запалват ателието му и при пожара изгаря всичко. Това не го сломява и още на следващата година показва едни от най-добрите си композиции. Проф. Петър Вундерли го определя като един от големите хуманисти на Европа и света. През 1986 г. Баев става носител на Хердеровата награда на Виенската академия за изкуства. Представен е в 34-томния Речник на изкуствата на лондонското издателство “Макмилън”, многократно е номиниран за “Мъж на годината”, “Личности с влияние”, “Кой-кой е” на американски и английски биографични институти. Негови картини са откупени или дарени на много места в България и чужбина.






Ключови думи: художник, Георги Баев, Джурлата, бургазлии, изложба, Бургас, Петко Задгорски,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |