В новините
 
10.10.2010 14:00   Новината е видяна 9434 пъти
Форумът „Византийските църкви” събра български и гръцки учени в Несебър
По инициатива на община Несебър и фондация „А. Г. Левентис”, Националният комитет на Национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС) - България и Националният комитет на ИКОМОС - Гърция се събраха през уикенда в града на ЮНЕСКО на научен симпозиум на тема: ”Византийските църкви”. Това съобщиха от пресцентъра на община Несебър. Тази среща е още едно доказателство, че с хилядолетната си история и множество паметници на културата, градът представлява интерес не само за български и чуждестранни туристи, но и за специалисти в областта на културата, избрали именно Несебър за провеждането на форум от такъв висок ранг. На официалното откриване на симпозиума, кметът на община Несебър Николай Димитров приветства участниците и изрази радостта си, че той се провежда именно в града на ЮНЕСКО. Кметът каза, че идеята за този форум се е зародила при срещата му с фондация “А. Г. Левентис”, когато Карагеоргиос, световен учен, “човек с голямо сърце и невероятно чувство за хумор, радвам се да кажа голям приятел на Несебър”, дава идеята в морския град да се състои такъв симпозиум. Николай Димитров разказа на участниците за местната легенда, според която на малката площ на полуострова църквите са били повече от четиридесет, специалистите наброяват по име двадесет и седем, а до днес са съхранени и реставрирани десет. Според кмета обаче, не цифрата е важна, а това че тези храмове са съкровището на Несебър. Преди всичко заради паметниците на средновековната църковна архитектура и култура, градът е включен в списъците на Световното културно наследство на ЮНЕСКО и е единственият град в България с този статут. В края на словото си, кметът пожела на всички “ползотворна работа за голямата мисия - опазването на нашия Несебър!”
Доц. Стефан Белишки – президент на ИКОМОС-България, също изрази задоволството си от съвместната среща и каза, че тя е не толкова теоретична, колкото практическа и е убеден, че отношенията между събралите се на форума институции, ще продължат да се развиват заради общото културно наследство, което имат. Той благодари на община Несебър за гостоприемството и за перфектната организация. В словото си София Колониас, вицепрезидент на ИКОМОС-Гърция, приветства идеята за днешната среща, особено като се има предвид факта, че “нашите древни цивилизации са се срещали в миналото”, и също изрази увереност, че сътрудничеството ще продължи. Според нея тази среща е изключително важна, защото, освен научните цели и обмяна на добри практики, тя ще привлече вниманието на местното население, неправителствени организации, университети, учени, хора на изкуството, журналисти към опазването на паметниците на културата. Преди началото на практическата част на форума, вицепрезидентът на ИКОМОС - Гърция София Колониас подари на кмета Николай Димитров статуя, която символизира гръцката култура.
Малко по-късно при среща с децата на Несебър, участници в инициативата ”Аз живея в Несебър”, се обсъдиха въпроси за ролята на личността от местната общност в опазването на паметниците на културата. Гостите от Гърция научиха, че децата проявяват интерес към обектите с културно-историческа стойност, като освен рисунки, те изработват и макети на избрана от тях емблематична сграда. Специалисти от ИКОМОС – България запознаха учениците със сайта www.otkrivam.com, чиято цел е да формира у тях познания и чувствителност към културното наследство и конкретно към уникалното наследство на региона на Югоизточна Европа; да внушава чувство за регионална принадлежност, споделена отговорност и уважение към ценностите на другите народи, етноси и религии. Най-ценното на сайта обаче е фактът, че той предоставя на децата активна роля в познавателния процес, превърнат в игра с интригуваща цел.
Същия ден кметът Николай Димитров и експертите на ИКОМОС се срещнаха с гражданите на Несебър на разговор за добрите световни практики за балансиране интересите на местните хора и хуманната мисия-опазване на културното наследство. Кметът каза, че целта на общинска администрация е, наред с културните и архитектурни паметници в стария град, да съществува и търговия за посетители и туристи, която да бъде в определени граници и по най-добрия оптимален начин. Регламентирането ще се реализира чрез Плана за управление и опазване на старинен Несебър, който се изготвя съвместно с Министерството на културата и община Несебър, и тогава ще бъдат ясни критериите за търговия и реклама. Кметът подчерта още, че общият интерес – опазването на стария Несебър, трябва да стои над личните интереси и трябва всеки да даде своя принос за главната цел. Той каза още, че общинска администрация полага усилия за опазването и развитие на паметниците на културата и още един пример за това е църквата „Св. Йоан Кръстител”, чийто проект за реставрация бе представена преди месец. Освен това с помощта на фондация „А. Г. Левентис” завърши реставрацията на една от емблематичните църкви в града - „Св.Стефан”. Същата фондация финансира и проектите за реставрация на храмовете „Св. Параскева” и „Св. св. Архангел Михаил и Гавраил”.
Председателят на БНК на ИКОМОС доц. Стефан Белишки разказа на местните жители за акцентите във форума. Той каза, че наред с обмяната на идеи и дискусиите по различни проекти, свързани с византийските църкви, специалистите са набелязали и посоки за съвместни бъдещи инициативи. София Колониас – вицепрезидент на ИКОМОС – Гърция, запозна присъстващите с реални примери за усилията, които полага страната й за опазване на византийските църкви около Атина, като в заключение тя обобщи, че проблемите в Гърция и България са почти еднакви.
На финала на срещата кметът поднесе плакет на Колониас в знак на уважение към приноса й в голямата мисия опазване на византийските църкви, а на доц. Белишки подари картина, изобразяваща Старата митрополия.

http://www.focus-news.net/?id=n1449092





Ключови думи: община Несебър, фондация, Левентис, паметници, култура, ИКОМОС, Гърция, ЮНЕСКО, Несебър, византийски църкви,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |