В новините
 
08.10.2010 07:13   Новината е видяна 8474 пъти
Побратимяване на градовете - основна тема в Несебър
Община Несебър бе домакин на провелата се днес Първа международна среща “Побратимяванията на градовете - добри практики за ефективно сътрудничество”. Организатори на събитието са Асоциация на Българските Черноморски Общини (АБЧО) – България, Асоциация на Общините от Регион Ксанти (LAUX) – Гърция с любезното домакинство на Кмета на община Несебър Николай Димитров. Гости на международната среща бяха делегати от Гърция, представители на местни общински институции и неправителствени организации от регионите Драма, Ксанти, Александруполи и Кавала, както и кметове и експерти от българските черноморски общини.

При откриването на форума, кметът Николай Димитров приветства своите български и гръцки колеги, участници в срещата, и сподели с тях за инициативите и добрите практики на общината през изминалите три години. Той разказа на присъстващите за „Аз живея в Несебър” и „Зелен Несебър”, които са отправени и към децата, и към останалите жители на община Несебър. Господин Димитров сподели, че тези инициативи имат за цел да покажат на хората в града, че притежават наследство, което трябва да бъде ценено, а те да се гордеят със своя уникален град и да уважават и ценят неговите паметници на културата, както и да пазят природата, морето и плажовете чисти. Пример за отношението към културното наследство е и самото управление на община Несебър - през последните три години общинска администрация непрекъснато работи за опзавенето на хилядолетните паметници на културата на града на ЮНЕСКО. Кметът сподели с присъстващите за всички отминали и бъдещи проекти в тази насока, като не пропусна да отбележи, че съхранението на вековните църкви на Несебър се дължи и на сътрудничество и помощта на ИКОМОС –България и фондация „Левентис”. Пример в това отношение е завършената реставрация, с помощта на фондация „А. Г. Левентис”, на една от емблематичните църкви в града - „Св.Стефан”. Същата фондация финансира и проектите за реставрация на храмовете „Св. Параскева” и „Св.св. Архангел Михаил и Гавраил”. Община Несебър наскоро представи проект за реставрация на църквата „Св. Йоан Кръстител” в града на ЮНЕСКО.

В края на изказването си, и след споделения опит за опазване и развитие на града, Николай Димитров добави, че за него и колегите му е удоволствие именно Несебър да е домакин на Първата международна среща “Побратимяванията на градовете - добри практики за ефективно сътрудничество”. Той още веднъж подчерта, че в града действително има много добри практики и успешни проекти, а след това пожела на всички успешна работа, от която всяка една община да извлече полза, а срещата да бъде началото на бъдещи сътрудничества.

В своята презентация, зам. кметът по „Образоване, култура и международно сътрудничество” на Община Несебър, Ели Кирилова представи гледната точка на общинското ръководство с каква насоченост трябва да са инициативите, към кого да са адресирани те и най-вече какъв точно е моделът, по който трябва да се работи, за да бъдат успешни и да постигнат желания резултат. Тя също посочи множество примери как, когато две общини си сътрудничат и работят заедно, добрите резултати винаги са на лице. Ели Кирилова с радост сподели, че жителите на Несебър с ентусиазмът се включват във всички инициативи и допълни, че въпреки статистиката, че в България са останали все по-малко доброволци, за Несебър това не важи. След представянето на г-жа Кирилова, присъстващите останаха очаровани от начина на работа на общинската администрация, както и от последвалите добри резултати от инициативите, които се реализират.

За да споделят начина си на работа и добрите практики които имат, в срещата се включиха още: Община Смолян, Община Ксанти, Община Златоград, Асоциацията на Родопски Общини, Асоциация на Българските Черноморски Общини, Национален Фонд „Култура”, Национално сдружение на общините в Р България, Черноморска Регионална Агенция за Управление на Енергията, отдел „Околна среда” към EED-LACo.




Ключови думи: Община Несебър, международна среща, Побратимяванията,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |