В новините
 
05.10.2010 20:51   Новината е видяна 8539 пъти
Българският туристически продукт има потенциал за растеж на 10 пазара

МИЕТ представи днес (5 октомври) резултатите от маркетингови изследвания за българските позиции на 10 генериращи туристически пазара и за нагласите на чуждестранните туристи, посещаващи страната ни. Първият анализ е реализиран от международни експерти на консорциум „ATC Consultants, IPK International и Кавангард” по проекта на министерството „Маркетингови проучвания и оценка на ефективността на националния маркетинг". Той се изпълнява по ОП „Регионално развитие”. Проектът е на обща стойност 4,3 млн. лв. и се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на България. Срокът за изпълнението му е септември 2011 г.
България има потенциал да надхвърли сегашния обем пътувания на чуждестранни туристи и перспективи за растеж на 10 генериращи пазара, е водещата констатация на изследването. Специалистите препоръчаха страната ни да представя най-силните позиции на туристическия си продукт, който да съчетава почивки на море и планина на конкурентни цени с практикуването на СПА, балнео и културно-познавателен туризъм.
За периода януари-юни тази година е изследвано поведението при пътуване в чужбина на 14 000 потребители от Германия, Великобритания, Гърция, Украйна, Сърбия, Румъния, Турция, Русия, Швеция и Чехия. Взето е и мнението на 110 чуждестранни туроператори и 65 журналисти. Проучени са както големи и малки пазари с изходящи пътувания за година, така и пазари с високи и с ниски разходи за нощувка.

Турция, Гърция и Испания са най-силните ни конкуренти при ваканциите на море и, ако цените на туристическите услуги в България поскъпнат, има много голям риск чуждестранните посетители да изберат някоя от средиземноморските страни за почивка, стана ясно от представените резултати. По отношение на морските курорти страната ни има силни пазарни позиции в Гърция и Румъния, средни – в Сърбия и Турция, и слаби - във всички останали генериращи пазара, сочи проучването. При зимните почивки България е конкурентна в Източна Европа, но не и в алпийските страни.

Два фактора доминират при определяне на имиджа на страната  в чужбина – че България е дестинация за пътуване и е предпочитано място за ваканция на море. На първо място по този показател са ни класирали потенциалните потребители от Швеция, Великобритания, Гърция, Румъния, Сърбия и Чехия. Според потребители от Украйна почивките у нас са средно скъпи.

Чуждестранните туристи са лоялни към дестинацията България и биха я препоръчали като място за специализирани видове туризъм. Това стана ясно от второто проучване по проекта – за нагласите на чуждестранните потребители, практикували в България културно-познавателен, еко-, селски, СПА и балнеотуризъм. Изпълнител е консорциум „СИНЕСТА”, чиито експерти за периода от април до юни тази година са изследвали 9 020 чужденци, пребивавали у нас. В Топ 5 на дестинациите при избор за почивка те са предпочели България пред Гърция, Турция и Румъния за всички видове туризъм.




В тяхното съзнание България се „състезава” конкретно с Испания за културен, СПА/балнео и екотуризъм, с Италия – за СПА и културно-познавателен, с Австрия – за еко- и селски, и със Сърбия – за селски туризъм. За всички „приключението” се явява ключов акцент в избора на България като място за отдих.

Средната продължителност на престоя на чуждестранните туристи у нас е 6 нощувки при разход на човек за цялата почивка от 379 евро, става също ясно от анализа. Най-дълго в България почиват руските туристи – средно по 8.5 нощувки, най-кратко – посетителите от съседните балкански страни – средно по 3.8 нощувки.

Най-много приходи българският бизнес е получил от културно-познавателния туризъм, най-малко – от селския. Посетителите у нас обаче са практикували два и повече вида туризъм, като най-активни в това отношение са гражданите на скандинавските страни, Русия и Великобритания.

Като цяло чуждестранните туристи са удовлетворени от почивката си в България и оценяват високо природата, усещането за специално изживяване, взаимоотношенията с местните хора, настаняването, националната кухня и цените. Проблемната област остават пътищата, трафикът и недостатъчната информация за специализираните видове туризъм.

Проучването сочи, че има ярко изразена връзка между ранното планиране на почивката и закупуването на туристически пакет. Това предполага активно целогодишно предлагане на услуги, подчерта Стела Балтова - ръководител на проекта от страна на МИЕТ. Според нея предимството ни на международния туристически пазар е, че сме изгодна дестинация за почивка, но има дефицит на информация за продуктите, които се предлагат.

Изследванията имат точно тази цел – да подпомогнат изработването на ефективна маркетингова стратегия за налагане на българския туристически продукт в страната и чужбина, разширяване на информацията за България като привлекателна дестинация и формирането на фирмените политики за конкурентоспособност.





Ключови думи: туристически, пътувания, чуждестранни туристи, почивки, море, туризъм, дестинация,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |