В новините
 
11.09.2010 16:17   Новината е видяна 8618 пъти
При внезапни проверки на Главна инспекция по труда в София бяха открити 153 човека без трудови договори
153 човека без сключени писмени трудови договори бяха открити в рамките на два дни при извършване на масирани внезапни проверки в София от инспектори по труда от цялата страна. Днес проверките се осъществиха  в присъствието на журналисти от националните медии.
Проверени са общо 600 обекта в столичните райони «Люлин», «Овча купел», «Павлово», «Надежда», Околовръстен път, Драгалевци и Симеоново и два мола.
На обектите са заварени общо 2252  работника, които писмено декларираха състоянието на трудовите си правоотношения. Изискани са необходимите документи и ще бъдат проверени декларираните от работниците данни  в регистъра за трудовите договори в Националната агенция по приходите. Намерен е един чуждестранен гражданин без документи и едно непълнолетно лице, полагащо труд без задължителното разрешение от Инспекцията по труда. Установени са 245 работещи при непълно работно време.
По време на инспекциите  са изискани и проверени ведомостите за заплати, правилниците за вътрешния трудов ред, документите за разпределение на работното време които съгласно влезлите в сила промени в Кодекса на труда, работодателят е длъжен да държи на разположение на контролните органи. Особен интерес за инспекторите по труда представляват документите, свързани с разпределението на работното време и организацията на работа – заповеди за  полагане на извънреден труд, за установяване на непълно работно време и поименни графици за сумирано отчитане на работното време, което означава, че е разрешено труд да се полага и през почивните дни, но не може да бъде превишавана месечно определената продължителност на работното време.

XXX

Резултатите от провеждането на кампанията за трудовите договори до сега (16.06.-11.09.10) са следните:
Проверени са 7 539 предприятия със 82 331 заети лица. Констатирани са 1 665 човека без трудови договори. Съставени са над 2 200 акта за установени административни нарушения. Изплатени са забавени трудови възнаграждения в размер над 71 милиона лева..
По – типичните нарушения, установени от инспекторите по труда по време на кампанията са: работа без писмено сключени и регистрирани трудови договори; сключване на трудови договори за работа на 4 часа, с които се прикрива полагането на 8 и повече часов труд; представяне под чужда самоличност на лицата, намерени без трудови договори; възпрепятстване на инспекторите да изпълнят служебните си задължения; масово затваряне на обекти и преустановяване на работа при вида на инспектиращите.






Ключови думи: трудови договори, труд, непълно работно време,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |