В новините
 
05.12.2009 09:55   Новината е видяна 8234 пъти
BUSINESSEUROPE призова ЕС да подкрепи усилията на Украйна за подобряване на бизнес средата и преодоляване на проблемите с транзита на руски природен газ за Европа
„По повод предстоящата на 4 декември политическата среща на върха между ЕС и Украйна бих  искал да подчертая значението на укрепването на сътрудничеството и задълбочаването на икономическата интеграция между нашите две икономики”.
Това се казва в писмо на Филип де Бук - генерален секретар на BUSINESSEUROPE (чийто член е БСК), до шведския премиер Фредерик Райнфелд, който в момента е ротационен председател на ЕС.
По-нататък в писмото се казва:
„Ние остро осъзнаваме важността на отношенията между ЕС и Украйна за постигане на политическа стабилност, висок икономически растеж и просперитет на двете икономики. BUSINESSEUROPE е силен поддръжник на преговорите „Източно партньорство” за улесняване на търговията между ЕС и Украйна, което ще подпомогне развитието на компаниите в двете страни. В този контекст бих искал да подчертая някои основни предизвикателства, пред които е изправен европейският бизнес, вкл. износителите и инвеститорите в Украйна.
Първо, ние сме дълбоко засегнати от степента на финансовата и икономическа криза в Украйна, тъй като по-нататъшното влошаване на икономическата ситуация може да донесе огромни трудности за страната. В тази връзка сме привърженици на усилията на ЕС за подкрепа на украинското правителство за стабилизиране на положението, особено за решаване на финансовите проблеми на страната.
Второ, призоваваме ЕС да засили сътрудничеството с Украйна в областта на енергийните въпроси, за да се намери трайно решение на руско-украинските газови спорове и кризи, които водят до недостиг на газ в ЕС. Необходимо е Украйна да се справи незабавно с плащанията и проблемите с транзита на природен газ, като средносрочният план трябва да доведе до значително повишаване на енергийната ефективност на Украйна, която е една от най-енергоемките страни в света, поради субсидираните цени на енергията. Също така, необходимо е да се приложат европейските технологии за извличане на газ, който все още е наличен в подпочвените слоеве в страната.
Трето, ние сме силно притеснени от влошаването на бизнес климата в Украйна, което прави страната по-малко атрактивна за европейските компании. Основното предизвикателство е намаляване на корупцията, която подкопава функционирането на администрацията и съдебната система. Влошаването на бизнес климата се дължи и на забавеното въвеждане на мерките за лоялна конкуренция на пазара чрез замяна на бившите държавни монополи с частна собственост. В този смисъл, ЕС трябва да подкрепи изпълнението на антикорупционни политики, реформи в съдебната система и администрацията, въвеждане на силно корпоративно управление и яснота по въпроса за собствеността, мониторинг и прилагане правата върху интелектуалната собственост, правото на конкуренция, прозрачност на разрешителните режими, подобряване функционирането на митническите служби и др. Освен това, излишното забавяне на възстановяването на ДДС за износ от страна на Украйна се явява все по-голямо предизвикателство пред експортно ориентираните производители. Необходимо е да се ускорят процедурите за уреждане на бъдещото споразумение между ЕС и Украйна за свободна търговия, в което ЕС да предвиди адекватна правна защита за инвеститорите. Освен това, евентуална техническа подкрепа на ЕС за украинските бизнес асоциации може да повиши ролята им за насърчаване на развитието на по-добра бизнес среда.
На четвърто място, ние сме загрижени за несигурността, свързана с украинската търговска и митническа политика. Откакто се присъедини към Световната търговска организация (СТО) и стартира преговори с ЕС за свободна търговия, украинската страна непрекъснато променя правилата на търговската си политика (вкл. тарифите, наредбите за ценообразуване и др.), които редовно се колебаят, при това в значителна сктепен. Тарифните ставки в редица сектори се използват от украинската страна за ограничения на износа на суровини. С тези си дейстивя Украйна практически не спазва правилата на СТО за платежния баланс при кризи. Нестабилната тарифна политика е усложнена от липсата на ефективност на администрацията и наличието на корупция, вкл. в митническите служби. Надяваме се, че украинското правителство ще подобри своята търговска политика и ще направи бизнес средата по-предвидима, особено в контекста на преговорите с ЕС за свободна търговия.”






Ключови думи: Украйна, businesseurope,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |