В новините
 
07.11.2009 07:47   Новината е видяна 8428 пъти
Икономистите на БАН предвиждат рецесия до средата на 2010

Рецесията в България се задълбочава и догодина очакваме икономически растеж от нула до минус 2%. Това обяви старши научен сътрудник ІІ степен д.ик.н. Росица Рангелова по време на научно-теоретична конференция днес в Икономическия институт на БАН. Според нея раздвижване на икономиката може да се очаква едва към второто тримесечие на 2010 г., като то зависи от равнището на БВП, преките чуждестранни инвестиции и фискалната политика на кабинета.

Засега  икономистите на БАН  определят фискалната политика като разумна и препоръчват мерки за повишаване конкурентноспособността на българската икономика.

Вече  не може да се разчита  на бум на чуждите  инвестиции или пък  на бум на потреблението, какъвто наблюдавахме в последните години, подчерта и доц. д-р Вера Пиримова от УНСС. Не очаквам в близките години да се върнем и на доскорошния икономически ръст от 5 до 6%, добави тя.

Прогнозите  на икономистите бяха направени по време  на Научно-теоретична конференция по повод 60-годишнината от създаването на Икономическия институт на БАН. На нея експертите разгледаха измеренията на икономическия растеж в развитите страни, теорията за бизнес-циклите и развитието на човешкия капитал в условия на криза.

Наблюдаваме общо повишаване равнището  на доходите в света, но и увеличаване различията между по-бедните и по-богатите страни, подчерта д-р Росица Рангелова. За България тази тенденция е валидна както по отношение на страните от ЕС, така и спрямо развитието на 6-те икономически района у нас, добави тя.




Ключови думи: Рецесия, Росица Рангелова, Вера Пиримова,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |