В новините
 
09.10.2009 06:10   Новината е видяна 5643 пъти
Дебат за свободата на информацията в Италия

В дебат относно свободата на информацията в Италия, говорителите на ЕНП, ЕКР и ЕСД предупредиха, че Европейският съюз не трябва да бъде използван като форум за уреждане на национални политически въпроси. С&Д, АЛДЕ, Зелени/ЕСА и ЕОЛ от своя страна поискаха Комисията да подготви европейско законодателство за плурализма на медиите.
Комисарят за медиите Viviane REDING подчерта, че ЕС има ограничени правомощия в областта на печатните медии, но всички държави членки имат необходимите собствени институции, които да решават проблемите, свързани с основните права. Тя призова депутатите да не разрешават чрез европейските институции въпроси, които трябва да бъдат разглеждани на национално ниво.
Председателят на ЕНП Joseph DAUL (Франция) осъди използването на Парламента като форум за национален дебат и изтъкна, че Италия е демократична страна, където върховенството на закона се спазва. Според него Парламентът няма правомощия по въпрос като днешния и не трябва да бъде използван за уреждане на сметки.
David-Maria SASSOLI (С&Д, Италия) каза, че Италия е голяма демократична страна, както това е било доказано от вчерашното решение на Конституционния съд. Въпреки това, правото на информация според него трябва да бъде гарантирано чрез общи стандарти във всички държави от ЕС. В този контекст той призова за европейска директива с показатели, които да бъдат приложими във всички държави членки.
Лидерът на АЛДЕ Guy VERHOFSTADT (Белгия) подчерта, че не може да се отрича съществуването на проблем. Според него фактът, че три европейски държави (Италия, България и Румъния) са определени от организацията Freedom House като имащи само "частично свободни" медии е притеснителен, и поради това Комисията трябва да гарантира плурализма на медиите.
Холандският депутат от групата на Зелените Judith SARGENTINI определи като "срамен" опита този дебат да бъде свален от дневния ред. Според депутата, италианските журналисти си налагат автоцензура поради оказвания им натиск и вследствие на това италианската демокрация е станала уязвима. В заключение Judith Sargentini изтъкна, че държавите членки трябва да спазват критериите от Копенхаген, също както и страните кандидатки.
Ryszard CZARNECKI (ЕКР, Полша) изтъкна, че подобни въпроси са били повдигани и в други държави членки, включително Полша, без да бъдат предмет на дебат в ЕП. Според него италианците трябва сами да решават своите вътрешни проблеми.
Patrick LE HYARIC (ЕОЛ/СЗЛ, Франция) критикува влиянието на италианския министър-председател върху медиите, което според него е несъвместимо с модерната демокрация. След това той призова за създаването на Европейски надзорен орган за свободата на пресата.
Francesco SPERONI (ЕСД, Италия) подчерта, че в Италия опозицията разполага с предостатъчно място в пресата. Ако Парламентът наистина е на мнение, че в Италия свободата на пресата липсва, то той трябва да използва член 7 от Договора за ЕС за започване на процедура за нарушаване на основните права, но според него няма фактически основания за подобно действие.
В своя отговор в края на дебата, Комисар REDING изтъкна пред депутатите, че законодателство за медийния плурализъм може да бъде създадено само ако има проблеми, свързани с вътрешния пазар, които да бъдат разрешени именно чрез подобно законодателство.
Европейският парламент ще гласува резолюция относно свободата на информация на пленарната сесия в Страсбург 19-22 октомври.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |