В новините
 
11.09.2009 09:24   Новината е видяна 10189 пъти
груби нарушения на трудовото законодателство в България
 По  искане на ръководството на КНСБ, днес в Изпълнителна агенция „Пътна инфраструктура”  бе проведена среща, на която се обсъди острия социален конфликт, породен  от груби нарушения на трудовото  законодателство в България при изграждането на автомагистрала „Люлин”.  На срещата присъстваха Изпълнителният директор на ИА „Главна инспекция по труда” (ГИТ) Румяна Михайлова, екипът от ИА „Пътна инфраструктура”, воден от г-жа Василка Костадинова, директор на дирекция „Изпълнение и проекти”, представители на фирмите, упражняващи независим строителен контрол, г-н Тургут Аксакал, управител на фирма „Мапа Дженгиз”, и екипът на КНСБ, воден от вицепрезидента Валентин Никифоров, Регионалната структура на КНСБ в Перник и Синдикалната организация на КНСБ във фирма „Мапа Дженгиз”. На проведената разгорещена дискусия отново бе доказано, че се нарушава Закона за безопасни и здравословни условия на труд, независимо от това, че в направените 17 проверки на Областните инспекции в София и в Перник на „ГИТ” са констатирани над 80 нарушения. В проектосметната документация за изграждането на Автомагистрала „Люлин” са заложени 4 млн. и 400 хил. евро за контрол по изпълнението на проекта от страна на консорциум Луис Бергер – Мот Макдоналд. Независимо от това, че от ИА „ПИ” е назначен координатор за безопасност и здраве при изграждането на автомагистрала „Люлин”, на когото възнагражденията се изплащат от тези 4,4 млн. евро, то по преценка на синдикалистите г-жа Маргарита Исаева, изпълняваща тази длъжност не упражнява необходимия контрол, съгласно Наредба № 2 от 2004 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд.

     От  страна на ръководството на КНСБ се подготвя сигнал до Главна прокуратура за това, че независимо от констатираните нарушения от ИА „ГИТ” има повтаряемост на нарушенията и не се спазват предписанията на Инспекцията по труда за нарушенията на безопасни и здравословни условия на труд, с което е налице умисъл за създаване на реални рискове за живота и работата на българските граждани при работа.

     На  срещата бе договорено с мениджърския екип на „Мапа Дженгиз” в лицето на г-н Тургут Аксакал за среща  през следващата седмица с представители  на Синдикалната организация на КНСБ и колектива по отношение регламентиране полагането на извънредния труд, изплащане на договорените в индивидуалните трудови договори възнаграждения, имайки в предвид разликата, която е при заплащането на един и същи труд за българските работници и работниците от Турция.

     За  следващи синдикални действия ще бъдете допълнително информирани.

Ключови думи: КНСБ, нарушения, контрол, Синдикална организация, здравословни условия на труд,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |