В новините
 
04.09.2009 06:43   Новината е видяна 11631 пъти
Община Бургас няма да осигурява подслон на живеещите в незаконни постройки за сметка на нуждаещите се

Радваме се, че макар  и с голямо закъснение, процедурите  по премахването на незаконните постройки  в Бургас приключиха и ще се премине  към поетапното решаване на този проблем.

Надяваме се, че занапред ДНСК ще реагира по- бързо на констатираните от Община Бургас незаконни постройки, за да не се стига до сегашното положение със застрояването на цели незаконни квартали.

 Незаконните  обекти, които ще бъдат премахнати  със заповед на ДНСК в „Горно  Езерово” и „Меден рудник” , са констатирани от Община Бургас още преди 2 години. Живеещите там са уведомявани многократно, че предстои събарянето на постройките и че имат възможността да подадат по надлежния ред документи за кандидатстване за общинския жилищен фонд или за помощи от съответните институции.

Въпреки дългия срок никой от тях не е предприел  действия в тази насока. Повечето от живеещите там са дошли от други  области на страната. Те нямат адресна  бургаска регистрация и не отговарят  на изискванията за получаване на общинско жилище. При създалата се ситуация Община Бургас смята, че те трябва да се върнат в родните си места, откъдето са се преместили.

Община Бургас е категорична, че пред закона всички са равни независимо от етнос, финансово  положение и социален статус. Стотици бургаски граждани с тежки социални и жилищни проблеми чакат от години за общинско жилище, попълват надлежно всяка година необходими документи и не са си позволили да строят незаконно.

Община Бургас няма как да осигури подслон за хора, които не са жители на града и са строили незаконно, пренебрегвайки останалите нуждаещи се, които отговарят на изискванията, спазват законите и имат не по- малка нужда от подслон.

От началото на мандата, новата администрация въведе нов, по- експедитивен подход при настаняването в общински жилища. За 2009 г. общо 64 семейства са одобрени за настаняване в общинско жилище. До момента 34 от тях са получили заповед за настаняване, а останалите 30 ще бъдат настанени на по-късен етап, поради липсата на свободни общински жилища. Те са подали своите декларации през 2008 г. и след като са били одобрени са влезли в списъка за настаняване.

За миналата 2008 г. общинско жилище са получили 53 крайно нуждаещи се граждани, част от които  са подавали няколко години поред декларации за настаняване.

Тази  година в отдел „Жилищна политика”  в Община Бургас до момента са входирани 57 документа за кандидатстване за жилище, които при условие че бъдат  одобрени ще влязат в списъка за настаняване за 2010 г.

Роми  от бургаския к-с „Меден рудник” и кв. Горно Езерово също за взели заявления за общинско жилище, но досега не са подали нито един документ в общинска администрация. Едни от най-важните необходими условия за кандидатстване за предоставяне на общинско жилище са лицето да има постоянен и настоящ, действащ адрес, да е живял на адреса минимум 5 години в Бургас, да не притежава годно за обитаване жилище в страната или идеална част от такова и др.

Общият  брой на общинските жилища е 843 са за настаняване  на граждани с установени жилищни нужди. Подборът се извършва от 5 – членна комисия, която проверява спазени ли са всички необходими условия за кандидатстване, на които трябва да отговаря нуждаещото се семейство.

 





Ключови думи: Бургас, ДНСК, Община, незаконни, Меден рудник, общинско жилище, жилищни, жилище, общински жилища, настаняване,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |