В новините
 
03.09.2009 09:46   Новината е видяна 5715 пъти
Говорим с езика на социалния диалог

„Говорим  с езика на социалния диалог с  министерството и се надявам да постигнем  ефективни решения за хората на труда”, заяви президентът на КНСБ доц. д-р  Желязко Христов по време на среща  с министър Тотю Младенов, неговите заместници и представители на политическия кабинет на министерството на труда и социалната политика /МТСП/, проведена в централата на КНСБ.

     Екипът  на министър Младенов посочи като най-важен приоритет в работата на МТСП борбата с безработицата, която ще продължава да расте. Чрез средствата от Държавния Бюджет, от Оперативна програма „Човешки ресурси”, както и през Активните мерки на пазара на труда, които ще бъдат оценени от Консултативния съвет към парламентарната комисия по труд и социална политика, се цели разкриване на поне 150 000 нови работни места.

     МТСП активно ще насърчава колективното трудово договаряне, особено на ниво предприятие. Към най-уязвимите групи – възрастните хора, хората с увреждания и децата с риск ще бъдат насочвани средства по програми, но при много строг контрол и оптимизиране на разходите като се прекрати порочната практика с източване на средства от социалните дейности.

     Президентът на КНСБ доц. д-р Желязко Христов  приветства намерението на министерството да въведе най-сетне  плануваните ваучери за обучение и квалификация на работниците, при които средствата ще стигат директно до работника. Освен това д-р Христов заяви, че КНСБ е готова с проект за социален мениджмънт, който ще повиши квалификацията на социалните работници и ще даде възможност за ръст на тяхното възнаграждение според техните професионални умения. Президентът на КНСБ подчерта също, че е много важно при какви критерии ще се извършва съкращаването на админситративния персонал, така че това да не бъде самоцел. Вицепрезидентът Николай Ненков изтъкна ролята на обезщетението за безработица в условия на криза и подчерта, че размерът на обезщетението трябва да бъде обвързан с минималната работна заплата. Президентът на КНСБ изрази своята увереност, че правителството на Бойко Борисов ще работи за възстановяване ролята и значението и укрепване структурите на социалния диалог, както и, че всички стратегически действия особено в икономическата и социална сфера, ще бъдат консултирани и обсъждани със социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество и неговите органи в отрасловите и браншови съвети, в Консултативния съвет към парламентарната комисия по труда и в останалите специализирани тристранни национални, регионални и общински структури.

     Екипът  на г-н Младенов и ръководството  на КНСБ се обединиха около създаването  на постоянна работна група за мониторинг на последиците от кризата  и възможности за бързо реагиране  на негативните ефекти за работната сила в страната. Освен това представителите на двете институции бяха единодушни относно необходимостта от регламентиране на надомната работа, отчитане от националната статистика на размера на неизплатени работни заплати. 






Ключови думи: КНСБ, МТСП, социална, социални, обезщетение,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |