В новините
 
05.06.2009 16:07   Новината е видяна 5871 пъти
Прогнозите на БСК за двуцифрено равнище на безработица през 2009 г. се сбъдват по-рано от очакваното

 В края на м. април, по данни на Агенцията по заетостта, регистрираната безработица достигна 7.04%, като броят на безработните през м. май е 260 693 души. Най-ниска е безработицата в София-град (1.54%), а най-висока - в Смолян (12.91%).

     През м. май в Агенцията по заетостта са постъпили уведомления за масови уволнения на работници и служители общо за 1709 лица. Работниците и служителите, които се очаква да бъдат съкратени, са с разнообразни професии, сред които шивачи, охранители, инженери, техници, механици, оператори, шлосери, монтьори, заварчици, мебелисти, работници в обувното производство. 
     БСК е заявявала многократно, че при оценяване на действителното равнище на безработица, освен регистрираните безработни лица, следва да се отчитат и по-голямата част от т.н. обезкуражени лица (трайно безработни лица над 15г., които не търсят работа, предполагайки, че няма да намерят такава). Към настоящия момент по данни на НСИ, те надхвърлят 160 хил. души, което увеличава равнището на безработица с не по-малко от 4%. Следвайки този подход, условното равнище на безработица (като се отчитат  определенията и методологията на МОТ и ЕК) надхвърля 10-11% от работната сила, към която се включват и обезкуражените лица.

     Припомняме, че през ноември 2008 г. БСК прогнозира двуцифрено ниво на безработицата в края на 2009 г. За съжаление, прогнозите ни започват да се сбъдват още в края на първото полугодие. На 27 ноември м.г. БСК предложи на министъра на труда и социалната политика мерки за стабилизиране на пазара на труда, по които обаче към момента няма никаква реакция от страна на администрацията.





Ключови думи: БЕЗРАБОТИЦА, БЕЗРАБОТЕН,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |