В новините
 
31.05.2009 18:50   Новината е видяна 9119 пъти
Ивайло Калфин: Гласувайте, защото европейските избори са по- важни от националните

Да се говори конкретно как да се защити българският интерес в Европейския парламент - с това ясно послание Коалиция за България участва в кампанията за избор на български евродепутати, каза водачът на листата за евродепутати на Коалиция за България Ивайло Калфин. Според външния ни министър, представители на други политически формации използват дните до евроизборите, не за да говорят как България да участва още по-активно във вземането на решения в Брюксел, а за да стоят по-дълго агитматериалите им по билбордовете.

Ивайло Калфин в качеството си на водач на листата на кандидатите за членове на Европейския парламент от Коалиция за България бе на посещение в Бургас и региона. Той заедно с бургаския кандидат на европарламента доц. Маруся Любчева, областния председател на БСП Пенко Атанасов и общинския председател на социалистите Димитър Стоянов дадоха пресконференция, а по- късно се срещнаха и с обществеността на Бургас.

Това, което се случва пред втория евровот в България, не е дискусия за Европейския парламент, добави още Калфин. В същото време в страната все още има неразбиране как функционират европейските институции, все още се чува неградивното „при европейски интереси няма национални”.

Който познава добре работата на Европейския парламент е видял, че там националните интереси са над партийните, каза още Калфин и подчерта, че задължението на нашите 17 депутати е да търсят с аргументи подкрепа сред останалите 719 за българските национални интереси. Именно чрез работата на евродепутатите се защитават интересите на България, а задачата им е да формулират ясни приоритети. Калфин уточни, че други европейски страни, като например Дания, с по-малко депутати от България в европарламента, успяват да защитават националните си интереси. Според него досега наблюдаваме съвсем погрешното поведение на представителите на родното дясно в Европейския парламент, най-вече депутатите от ГЕРБ, които използвали гастрола си там, за да говорят срещу България. Докато излъчените от българската левица представители участвали в редица успешни проекти, инициирали полезни за страната ни прояви и дискусии.

Ивайло Калфин изрази надеждата, че ще се открият точките за общи действия на българските депутати в Европейския парламент, че те ще обединят около конструктивното мислене, защото българските интереси трябва и могат да се защитават. Той очерта и основните приоритети в работата на левицата. Първото е работа по отвоюване на компенсациите за затворените поради недостатъчна защита на българските интереси блокове в АЕЦ Козлодуй. Поставено е началото на процедура в Европейския съвет в тази връзка, но трябва да има решение от европарламента, уточни Калфин. На второ място, ще се търсят съюзници, за да се изравнят субсидиите на българските земеделските производители с тези на останалите страни- членки. Иначе вредата за българското земеделие ще е тежка, обясни Калфин. Усилията на Коалиция за България са насочени към усвояване на средства по фондове, които се отпускат от Евросъюза, до голяма степен, свързани с бюджета. Спечелени в тази посока пари ще бъдат насочени в три отрасъла: земеделие, инфраструктура и високи технологии, включително енергетика. Това би трябвало да са приоритетите за максимално бързо модернизиране на България, каза Калфин.

България започна активна дългосрочна дейност в областта на транспортната инфраструктура и енергетиката. Ползата е ясна - около 5 пъти повече газ, транзитирана през страна, активно присъствие на регионалния пазар на електроенергия чрез АЕЦ Белене. За всичко това ни е нужна подкрепата на Европейския съюз, уточни Калфин. С общи действия на българските представители в Европейския парламент тези проекти могат да станат европейски.

За да успеем в това обаче, трябва да проявим самочувствие, защото България е дала много на Европа, категоричен бе Калфин. И не само в областта на културата. В сферата на съвременната външна политика на съюза две са направления, където становището на България е с тежест – Червоморското сътрудничество и Западните Балкани. От общо трите предложения на Европейската комисия за разрешаване на конфликта в Грузия две бяха български. Всичко това се оценява високо в Брюксел, допълни външният ни министър. Като успех за България бе оценена от Европейската комисия и проведената в София енергийна конференция, завършила с приемането на декларация, която е от полза и за Евросъюза.

За съжаление, обясни водачът на листата за евродепутати на Коалиция за България, в предизборната кампания опонентите ни не представят програма, която да дискутираме, за да намерим общите позиции за бъдещата работа в Европейския парламент. Единственото, което се чува от дясното, е възвикналите проблеми с еврофондовете, като лайтмотивът е „даваме повече в бюджета на Европа, отколкото получаваме”. Което не е вярно, категоричен бе Калфин. Той обясни, че досега по европейски програми са изплатени 5,2 млрд лева, което много повече от това, което страната ни е внесла в хазната на Брюксел. Опонентите на левицата пропускат, може би, от небрежност факта, че в България влизаха пари от предприсъединителните, а едва сега плавно преминаваме към структурните фондове. Вече са сключени договори за милиарди, но те не могат да бъдат изплатени, докато не се изпълнят одобрените проекти. Такъв е механизмът на Европа.

Кандидатите на Коалиция за Българияза Европейски парламент ясно осъзнават основната си задача там – да работят за националната кауза, която е „напред, за да достигнем по – бързо европейския жизнен стандарт”, категоричен бе Ивайло Калфин.

Ще искат ли българските граждани да гледат отново стария филм с Иван Костов?, риторично попита той.

Крайната цел на левицата в тези избори е да бъде първа политическа сила на европейските и на националните избори. С целия си опит през изминалите четири години това, което левицата обеща, го изпълни. Допускахме грешки, оправяхме грешки, но днес България е много по-напред отпреди четири години, каза Ивайло Калфин, водач на листата за Европейски парламент от Коалиция за България.

Външният министър получи и подарък от местната организация на БСП, а поводът бе рождения му ден. Пожеланието бе „попътен вятър, който да го отведе в Европейския парламент, за да има истински защитник каузата  България.

http://www.bspbourgas.org/




Ключови думи: избори, европарламент, ивайло калфин, коалиция за българия, кампания, евродепутати,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |