В новините
 
14.05.2009 03:07   Новината е видяна 9796 пъти
Капаните в Морската хлопват врати

Високи наеми ще ни доведат до фалити, предрекоха ползватели. Само четири са нарушителите и трябва да бъдат премахнати, контрираха от общината

На снимката: Единият от капаните зад паметника на Пушкин, на който не е издадено разрешително за работа

Капаните в Морската градина хлопват врати заради високи наеми, алармираха вчера собственици от Сдружението на собственици на заведения в Приморски парк. От 26 обекта върху общинска собственост в момента работят едва три, каза Кирил Панайотов, председател на сдружението. Оттам се оплакват, че наемът за площ е завишен многократно. От тази година  те трябва да плащат по 35 лева на квадратен метър, така в зависимост от квадратурата някои от тях трябва да внесат в местната хазна на  месец от 6 до 7 000 лева на кв.м, а на година сумата идва между 70 и 80 000 лева. Наем от 18 евро на кв. метър няма никъде в Бургас, дори и в централна градска част, заявиха вчера собственици.
Тази година обаче те били сюрпризирани и с друга неприятна новина. От община Бургас им поискали обезщетение и за зимните месеци -от октомври до април, когато  не работят. За това време трябва да заплатят по един пълен месечен наем, за някои от тях сумата е в рамките на 28 000 лева.
“Или трябва да затворя, или да продавам наркотици или оръжие, за да го платя този наем”, възмути се Георги Овчаров, чието заведение е срещу паркинга на “Адам и Ева”.
От сдружението настояват наемите да бъдат разделени на зимни и летни, както е било до тази година. През миналите сезони наемателите на капани са заплащали ¼ от летния наем.
Според собствениците на заведения, основното противоречие в исканите обезщетения е, че те са в разрез с Наредбата за местни данъци и такси, раздел първи, чл. 7, ал. 1, според която „лицата, неползващи услугата през определен период от годината, се освобождават от задължението да заплащат съответната такса за този период".
За наемателите на обекти по чл. 56 се наблюдава двоен стандарт спрямо тях и колегите им, които работят по чл. 120 и плащат наеми на общинското дружество  “Общински имоти”. Те внасят по 21 лева на кв. метър.
Собствениците се надяват от общината да преразгледат наредбата и поискаха през зимните месеци, когато дефакто заведенията са затворени, обезщетението да не е повече от 1/3 от месечния наем. Те алармираха също така, че от комисията по член 56 им искат и един месечен наем като такса за премахване на обектите, в случай, че от общината им дадат разрешително за работа. Тези обаче, които получат разрешителни, трябва да платят така наречените обезщетения от октомври до април включително.
Имало и случаи, в които собствениците са си платили обезщетенията, но не им се издава разрешително. Принуждават ни да плащаме глоби, за да работим, казаха още собствениците.
От община Бургас обаче обявиха, че конфликтът не е общ и се касае само за четири  проблемни  заведения, на които администрацията е отказала разрешително. Едно от тях е собственост на  председателя на Инициативния комитет Кирил Панайотов, което е поставено в зелени площи зад паметника на Пушкин. Освен него, другите без разрешително заради нарушения се намират  до Бункера, “Лазурен бряг”, а четвъртото  без разрешително е “Планета”.
“Всички останали си работят”, заяви зам.-кметът по финанси на общината Красимир Стойчев, който е председател на комисията за преместваеми обекти по чл. 56.
Според него над 90 % от собствениците на т.нар. капани са си платили задълженията за зимните месеци и са получили разрешения за поставяне през лятото.
В Наредбата за временните обекти е записано, че  онези, които не работят през зимата, би следвало да ги демонтират, в противен случай трябва да заплащат наеми за ползване на общинска площ.
Това лято е последното, през което капаните ще  работят, очаква се да влезе в сила планът за развитие на Морската градина. За  зоната в тази част на Морската градина до Сарафово е предвидено да има атракциони, аквапарк, а заведенията за хранене ще бъдат с нова визия и ще се отдават на търг.
Най-вероятно Наредбата за местните данъци и такси  повече няма да бъде преработвана до края на тази година и ще се работи по тези цени, стана ясно още.
Другата  за преместваемите обекти се оказа на няколко пъти преработвана в местния парламент, наскоро тя позволи заведенията да продават бира, цаца и картофи, което бе забранено според първоначалния й вариант.




Ключови думи: морска, парк, капани, наем,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |