В новините
 
27.04.2009 23:57   Новината е видяна 5095 пъти
През тримесечието няма промяна в цените на безалкохолните напитки в Бургас

За първи път в периода след 1997 г. в потреблението на безалкохолни напитки за първо тримесечие се отчита спад. За трите месеца на 2009 г. то е с 1% по-малко от предходната година На пазара са реализирани напитки в размер на 308 мил.литра срещу 311 през предходната година.

При бутилираните води продажбите са по-ниски с 2%. Потреблението на натурални минерални води е намаляло с 3%, на трапезните води с 5%. Единствено при водите, предлагани за системите топла/студена вода има ръст от 5%.

При газираните напитки потреблението е повишено с 2%. В отделните подгрупи газирани напитки с най-висок ръст са напитките “лайт” - 19%, следвани от напитките в групите “портокалови” с 6%, “колови” – 3%,  “тоник и битери” с 2%. Напитките в останалите групи са с отрицателен знак. Ръстът при газираните напитки се дължи на по-високите продажби на разфасовките предназначени за домашна консумация над 2,0 литра.

При не газираните напитки е отчетен спад с 4%. Продажбите на напитки от групата «тихи с ниско плодово съдържание» са намаляли с 7%.  Ръст от 3% има при разтворимите напитки.

При натуралните сокове и нектари потреблението е по-ниско с 3% сравнено със същия период на предходната година.  Реализирани са натурални сокове и нектари в размер на около 20 мил. литра, което е с близо 1 мил.литра по-малко.

Голяма част от компаниите пуснаха на пазара нови асортименти нектари с плодово съдържание между 25% и 80%. Расте разнообразието от  опаковки и разфасовки предназначени както за домашна консумация, така и за “студения пазар”.

В групите “студен чай” и “спортни & енергийни” напитки потреблението е увеличено съответно с 12% и 2%. Очакванията са, че консумацията на тези напитките ще се задържи с най-висок ръст и в края на годината ще бъде с 7-8% по-голяма от предходната.

Въпреки лекия спад в потреблението на безалкохолни напитки през първите три месеца очакванията за годината са общата консумация да достигне нива над 1850 милиона литра или с около 2% ръст в повече от предходната година. Така потреблението на глава от населението може да достигне 244 литра или с 2 литра повече от 2008 г.

През тримесечието няма промяна в цените на безалкохолните напитки в отделните групи.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |