В новините
 
16.04.2009 19:19   Новината е видяна 5068 пъти
Художници и занаятчии от Бургас в международен проект за възраждане на художествените занаяти

Художници и занаятчии от Бургас ще вземат участие в международен проект, финансиран по оперативна програма „Култура” 2007–2013 на ЕС. Това стана ясно днес, 16 април по време на пресконференция в Бургас. Проектът носи името „Иновативно занаятчийство” или „Инхенд” („Innovative Handicraft” / „InHand”). Бургас участва в него заедно с още шест партньорски организации - Фондация за артистично занаятчийство – Флоренция, която е водеща страна по проекта, Дирекция „Икономическо развитие” към Община Флоренция, културни и образователни институции от Франция и Испания. Проектът е на обща стойност 343 812 евро, а срокът за изпълнението му е 18 месеца. 

Основната идея на „Инхенд” е да срещне занаятчии и художници от различни страни и да провокира диалог между тях с цел преодоляване на създалото се през годините разединение между изобразително изкуство и занаятчийство. 

Изпълнението на проекта стартира в началото на декември 2008 г. и ще завърши през май 2010 г., предвидено е да протече на четири етапа. Първият, подготвителен етап вече приключи – по време на него бяха събрани кандидатури от желаещи да участват творци. По предварително определени критерии координаторът от Флоренция избра по трима художници и трима занаятчии, които да представляват  всеки един от участниците в проекта. Творците, които ще представляват Бургас в „Инхенд”, бяха представени по време на днешната пресконференцията. Това са художниците Анна Михайлова, Атанас Стоянов и Георги Динев и занаятчиите  Людмила Кутиева, Станко Киров и Митко Адамов. Те използваха възможността да благодарят от името на Дружеството на художниците в Бургас и Занаятчийската камара за предоставената им от Бургас възможност да участват в такъв вид, по-различна проява, от която бургаските творци имат нужда.  

На 21 април бургаските художници и занаятчии заминават за Флоренция. В рамките на четиридневен семинар заедно с още 18 творци от Италия, Испания и Франция, те ще изследват историческото развитие на взаимоотношенията между занаятчийство и изобразително изкуство и причините за тяхното настоящо разединение. Семинарът предвижда участниците да споделят знания, опит, артистични възгледи, интереси. Освен това във Флоренция те ще имат за задача заедно да генерират идеи за произведения, които да реализират на следващия етап от проекта. 


В рамките на три дни през ноември, 2009 г. паралелно в Испания, Франция, Италия и България групи от художници и занаятчии от различни страни ще творят заедно в специални технически лаборатории и ще изработят произведенията, проектирани от тях във Флоренция. 


На заключителния етап ще бъде организирана пътуваща изложба, представяща  създадените от участниците в „Инхенд” произведения. Изложбата ще гостува във всички страни-участнички в проекта, като накрая ще остане за постоянно във Флоренция. Бургас е градът, от който ще тръгне експозицията. По проект е предвидено това да се случи през януари 2010 г. 






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |