В новините
 
05.04.2009 13:17   Новината е видяна 9425 пъти
Датският премиер е новият генерален секретар на НАТО

премиер Андерс фог Расмусен беше избран за нов генерален секретар на НАТО в последните часове на срещата на върха на алианса в Страсбург. Тя премина на фона на антинатовски протести и безредици.
Между 30 и 40 хиляди протестиращи бяха по улиците на Страсбург. Някои от тях опустошиха бензиностанция и запалиха полицейски участък, други, маскирани като клоуни, разиграваха на улицата пародия на война.
Това стана по времето, когато в силно охраняван район на Страсбург лидерите на 28-те държави от НАТО обсъждаха важни въпроси, сред тях увеличаване на войските на организацията в Афганистан, където е най-важната мисия на алианса. България няма да има възможност да изпрати войници, но ще създаде там военна болница, потвърди президентът Георги Първанов. „Ще разширим присъствието си по линия на оперативните групи. Работим по подготовката за една военнополева болница, която освен чисто военни функции може да изпълнява и такива, свързани с местното население”, каза българският президент.
В петък американският президент Барак Обама предупреди, че Ал Кайда вече е заплаха не толкова за Америка, колкото за Европа. Според българския министър на външните работи Ивайло Калфин тероризмът наистина не е ограничен само на един континент. „По-засилените мерки за сигурност не значат задължително по-голяма защита за страната. Проблемът трябва да се изкорени там, където се създава, а не да се опитваме да се предпазим от ефектите”, коментира външният ни министър.
Албания и Хърватия за първи път заеха местата си около масата за преговори като пълноправни членове на НАТО. Процедурата по приемането им приключи на 1 април.
В последните часове на срещата се случи и многоочакваното събитие – избирането на нов генерален секретар. Нагласите бяха още късно вечерта в петък да бъде обявено, че премиерът на Дания Андерс фог Расмусен заема поста. Но Турция беше против, заради публикуваните преди години в датски вестници карикатури на пророка Мохамед и нежеланието на Расмусен по-късно да се извини. Очевидно различията бяха преодолени, защото в късния следобед сегашният генерален секретар Яп де Хоп Схефер обяви, че Расмусен идва на поста след него. "Това е човекът, който ще проведе трансформацията на НАТО и ще играе изключително важна роля в управляването на НАТО и на нашите 28 съюзници през 21 век. Знаете, че през последните 36 часа имаше обсъждане, но фактът, че стоим заедно тук, означава, че по време на тези обсъждания беше намерено решение и за загрижеността на Турция. Сега всички се обединяваме около тази номинация", заяви Яп де Хоп Схефер.
Андерс фог Расмусен е роден на 26 януари 1953 г. Министър-председател на Дания е от 2001 г. Расмусен печели втория си премиерски мандат начело на дясно-центристката коалиция през 2005 г., а третия през ноември 2007 г. Расмусен е сред европейските политици, подкрепили войната в Ирак през 2003 година.
Той спечели популярност като отстоя твърдо принципите си и отказа да поднесе извинения на мюсюлманите, когато карикатури на пророка Мохамед, бяха публикувани в датски вестник през 2005 г. Тогава рисунките предизвикаха бурни протести, придружени с прояви на насилие в арабско-мюсюлманския свят.
Андерс фог Расмусен влиза в парламента през 1978 г. Той бе заместник-председател на либералната лява партия "Венстре" в продължение на 13 години и я оглави през 1998 г. От 1987 до 1990 г. е министър на данъците, от 1990 до 1992 г. - министър на икономиката в правителството на консерватора Поул Шлютер (1982-1993 г.).
Расмусен е семеен, има две дъщери и един син. Спортува джогинг, ски и кану-каяк.

Дарик Нюз
http://dariknews.bg/





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |