В новините
 
03.04.2009 21:59   Новината е видяна 5200 пъти
През 2008 г. Практикер Груп отбеляза рекордни приходи и леко понижение на продажбите

Фокус върху запазване на приходите и ликвидността
се очаква през 2009 г.

• Печалбата преди данъци и такси достигна 129.1 милиона евро /+11.3%/ през 2008 г.
• Непредвидени фактори повлияха върху резултатите за 2008 г.
• 2009 г.: разумни граници на печалбата преди данъци и такси и достатъчна ликвидност се очакват въпреки общата несигурност

След една фискална година, в която беше постигнат най-високия до сега оперативен резултат в историята на компанията /129.1 милиона евро/, основният приоритет за Практикер Груп през 2009 г. ще бъде осигуряването на приходи и поддържане на висока ликвидност. 

“На фона на рецесията, която навлезе и в сектора „Направи си сам”, ние се подготвяме за по-бавен ръст на активностите си, както в Германия, така и в чужбина.”, съобщи Председателят на Управителния съвет на Praktiker Bau- und Heimwerkermärkte Holding AG Волфганг Вернер, по време на годишната прес конференция във Франкфурт на Майн. Управителният съвет на групата се въздържа от прогнози за текущата фискална година, но си е поставил за цел да осигури разумна печалба преди данъци и такси дори и в условията на намалели обеми и продажби.

Фискалната 2008 г. беше „добра година като цяло”, подчерта Вернер при презентацията на финансовия резултат. Практикер Груп постигна най-добрия оперативен резултат в историята на компанията до сега. „С печалба преди данъци и такси от 129.1 милиона евро надхвърлихме резултата от предишната година /116.0 милиона евро/ с 11.3 %.”, заяви Вернер, като добави: „Горди сме от този резултат, въпреки че за малко не успяхме да постигнем целта, която бяхме поставили преди 12 месеца при един съвсем различен и много по-благоприятен икономически климат.”

Този добър резултат беше постигнат, както благодарение на бизнеса в Германия, така и  на бизнеса на Практикер Груп в чужбина. В Германия печалбата преди данъци и такси достигна 45.2 милиона евро /2007 – 41.1. милиона евро/, т.е. 10% ръст.  Международният ни бизнес допринесе с 83.9 милиона евро към печалбата, което е с 12.1 % повече от 2007 /74.9 милиона евро/.  Ако се изключи девалвацията на някои Източноевропейски валути най-вече в последната четвърт, печалбата щеше да бъде с около 2.5 милиона евро по-висока.

Девалвацията на тези валути афектира също така продажбите след пресмятане в евро. Като цяло продажбите на Практикер Груп достигнаха 3.907 милиарда евро през 2008 г., което е с 1% по-малко от предишната, рекордна година /2007 – 3.945 милиарда евро/. Германия допринесе с 2.666 милиарда евро към тези цифри, което прави 6.9% по-малко от продажбите в Германия през 2007 /2.862 милиарда евро/. В международния бизнес продажбите нараснаха с 14.6% и достигнаха 1.241 милиарда евро.

Тенденцията в продажбите на Практикер Груп през 2008 г. беше повлияна от два фактора. В Германия това беше маркетинговата стратегия с 20% отстъпка на всичко. Броят на този тип промоции беше намален, което доведе до по-малко продажби, но по-сигурна печалба. В международния бизнес повишението на продажбите се дължи на експанзията, 13 нови магазина за годината. Също така магазините, отворени през 2007 г., допринесоха за продажбите през цялата 2008 г. за първи път. 

Експанзията на международните пазари е по-бавна.
Към края на фискалната година Практикер Груп има общо 436 магазина /2007 – 425/ в девет страни. Тази цифра включва 336 магазина в Германия, от които 76 са под знака на марката Max Bahr. Международните магазини насраснаха с 13 магазина от 88 на 100. Фокусът беше върху Румъния, където бяха открити 5 нови магазина.  По два магазина бяха открити в Украйна и Унгария и по един в Полша, Турция, България и Гърция.

Като резултат от експанзията броят на служителите на Практикер Груп се повиши значително. В края на 2008 г. работещите в Практикер Груп бяха 29 816 души. Това е ръст с 2.5 % на годишна база.

Инвестициите остават големи, но малко-по ниски от предишната година.
През 2008 г. Практикер инвестира в бъдещето си. Направените инвестиции от 117.6 милиона евро са по-малко от предишната година /167.9 милиона евро/. Основната част от тази сума, 69.7 милиона евро, беше инвестирана в портфолиото извън Германия.  През 2008 г., както и предишната година, основната част от инвестициите беше финансирана от оперативния оборот. Наличните средства  в края  на 2008 г. достигнаха 233.3 милиона евро /2007: 270.8 милиона евро/.

Финансовата 2009 г.: пакет от мерки за осигуряване на приходите и ликвидността
Praktiker Bau- und Heimwerkermärkte Holding AG отговаря на настъпилата рецесия, която оказва влияние върху Германия и Европейските страни, като следва много стриктни мерки за спестяване. Осигуряването на корпоративните приходи и ликвидност е основен приоритет. 

„Имаме нужда от добра ликвидност, за да можем да реагираме адекватно на кризата. Това е предпоставка за нас да бъдем достатъчно бързи, когато икономиката се възроди след кризата. А разумните приходи са основното, за да можем да имаме достъп до ликвидността по всяко време. Само ако има тези две неща, една компания може да продължи да действа. Ето защо тези две цели са  от толкова съществена  необходимост на този етап от кризата , за да можем да й се противопоставим.”,  подчерта Волфганг Вернер.

На този фон Управителният съвет оформи пакет от мерки за осигуряване на приходите като се започне от ревизиране на печалбата и се стигне до съкращаване на разходите.
Някои от тези  мерки включват замразяване на наемането на нови хора в централата на Групата, замразяване на заплатите на служителите на всички нива, съкращаване на разходи, които  не са директно за заплати.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |