В новините
 
22.02.2009 03:04   Новината е видяна 3948 пъти
Държавната агенция спаси главите на Бургас от вмирисване

Държавната агенция по горите /ДАГ/ лиши Бургас от изграждането на собствена рибна борса. С писмо, лично подписано от председателя на ДАГ Стефан Юруков от 12 февруари, се отхвърля искането и готовността на Община Бургас да кандидатства с проект по Оперативна програма „Рибарство и аквакултури” за изграждане на място за разтоварване на риба и пункт за първа продажба на риба.
В своето искане отправено към централното управление на Агенцията по горите в София, Община Бургас желае да придобие едва 1000 кв.м. в района на местност Ченгене скеле, необходима за изграждането на рибната борса, срещу замяна на 50 дка общинска гора.
Искането, което е отправено от Общината е всъщност за бивша общинска земя, която е била национализирана след 9 септември 1944 година, а държавата упорито отказва да я върне.
Запитването на общинската администрация е в резултат от проведените многобройни разговори с общността на бургаските рибари за необходимостта от рибно тържище. Целта на борсата е да бъде осъществяван постоянен и ефективен контрол върху продажбата на риба и морски организми на територията на общината.
Ако Държавната агенция по горите бе одобрила искането, Община Бургас щеше да кандидатства с проект за парите от Европейските фондове. Отказа на практика лишава Бургас от възможността да придобие милиони левове. Средствата, които могат да бъдат усвоени по ОП „Рибарство и аквакултури” са общо 120 млн. лв.
Община Бургас смята, че аргументацията по отказа няма правно основание според Закона за горите и Закона за морските пространства. Парадоксът в случая е, че решението на ДАГ не подлежи на обжалване пред по-горна инстанция.
Въпреки всичко Община Бургас започна провеждането на срещи с рибарската общност, Министерството на земеделието и всички заинтересовани по случая организации с настояване да бъде прерзгледано решението на председателя на Държавната агенция по горите. 

На снимката - under the sea се присъединява към Розовото и зеленото бургаски пеликанчета: ВАЯ и НАСКО.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |