В новините
 
19.02.2009 17:20   Новината е видяна 4825 пъти
136 години от обесването на Васил Левски

Днес се навършват 136 години от обесването на Васил Левски. Земният път на Апостола на свободата приключва на 6 февруари по стар стил или на 18 февруари по нов - на бесилото край София през 1873 година. Точно пет месеца преди да навърши 36 години.

В Бургас отбелязването на годишнината от тази мрачна дата в българската история започва в 12.15 часа пред паметника на Левски в Приморски парк в Бургас. Заупокойна молитва ще бъде отслужена от представители на  бургаското православно духовенство. По-късно ще започне тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметника на Апостола.
Годишнината от обесването ще бъде отбелязана и от бургаската Гимназия за чужди езици "Васил Левски" и от Основното училище в Българово.

Обесването на Васил Левски - 6 февруари 1873 г. по стар стил, отговаря на 18 февруари, а не на 19 февруари по нов стил, твърдят историците. На повечето места в страната обаче почитта към паметта на Апостола се отдава на погрешно наложената дата и причината за това е в непознаването на календарите. През 1916 г., когато България преминава от Юлианския към Грегорианския календар или от стар към нов стил, се приема поправка от 13 дни.

Рожденната дата на Васил Левски (6 юли 1837 г. по стар стил) също се отбелязва правилно - 18 юли по нов стил. За разлика от нея, обесването на Левски - 6 февруари 1873 г. по стар стил се отбелязва грешно на 19 февруари, а не както трябва да бъде на 18 февруари.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |