В новините
 
04.02.2009 19:04   Новината е видяна 8623 пъти
Гуантанамо: ЕП призовава за готовност за приемането на затворници в ЕС

Европейският парламент приветства в приета днес резолюция решението на президента на САЩ Барак Обама за закриване на лагера в залива Гуантанамо, като същевременно припомня, че основната отговорност за закриването на лагера и бъдещето на затворниците принадлежи на САЩ. Депутатите все пак призовават държавите-членки да бъдат готови да приемат затворници от Гуантанамо в ЕС.
 
Депутатите приеха днес резолюцията с 542 гласа "за", 55 "против" и 51 "въздържали се". В нея те потвърждават, че "отговорността за съблюдаването на международното право и основните права принадлежи на всички демократични страни, по-специално на ЕС и неговите държави-членки, които заедно съставляват общност, основана на ценности". По-нататък те приканват САЩ да гарантират, че затворниците в Гуантанамо разполагат с човешки права и основни свободи.
 
Относно положението на задържаните лица, членовете на ЕП смятат, че всяко задържано лице, срещу което САЩ имат достатъчно доказателства, трябва незабавно да бъде подведено под съдебна отговорност чрез справедлив и открит процес, и в случай на осъждане, да излежава своята присъда в САЩ.
 
По отношение на лицата, срещу които не е повдигнато обвинение и които са избрали доброволно да бъдат репатрирани, те трябва да бъдат върнати в своята родна страна "възможно най-бързо и експедитивно".
 
По нататък в резолюцията се казва, че на всяко задържано лице, срещу което няма да бъде повдигнато обвинение, но което не може да бъде репатрирано поради реална опасност от преследване в неговата страна, трябва да се предостави възможност за достъп до САЩ, хуманитарна закрила и обезщетение.
 
ЕП призовава също така държавите-членки, в случай на искане от страна на администрацията на Съединените щати, да си сътрудничат с цел намиране на решения и да бъдат готови за приемането на затворници от Гуантанамо в ЕС. Според резолюцията държавите-членки са "морално задължени да си оказват лоялно сътрудничество, когато се допитват взаимно относно възможни последици за обществената сигурност в ЕС".
 
Лагерът в залива Гуантанамо
 
Вследствие на терористичните нападения от 11 септември 2001 г., през януари 2002 г. Съединените щати създадоха строго охраняван лагер в залива Гуантанамо, Куба, където са задържани лица, заподозрени в терористична дейност.
Затворниците в лагера в Гуантанамо са лишени от основни права на човека, включително правото на справедлив процес, и са подложени на сурови методи на разпит, като симулиране на давене, което е равносилно на изтезание, както и на жестоко, нечовешко или унизително отношение.
 
В списък, публикуван от властите на Съединените щати, се посочват 759 бивши и настоящи затворници в Гуантанамо.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |