В новините
 
03.12.2008 20:52   Новината е видяна 5243 пъти
Созопол се сдоби с нов водоем

Нов водоем от стратегическо значение започва да работи в Созопол. С изграждането му черноморския град решава един от най-големите си проблеми - нормалното водоподаване, особено в разгара на летните месеци. Завърши последният етап от строителството на водоема , последвано от 72 часова проба за пълнене с вода. На събитието присъстваха кметът на община Созопол Панайот  Рейзи и представители на фирмата - изпълнител, както и членове на приемателната комисия.

Новоизграденият водоем е част от проект за водоснабдяването на Созопол, започнат още през 60-те години на миналия век. По основния проект са били предвидени два воема, всеки с обем 4 500 куб.м. и една суха камера за свръзка. През 60-те години е пусната в експлоатация едната водна камера. По една или друга причина обаче, проектът остава незавършен. Сега след повече от 40 години вече е готов и влиза в експлоатация новия водоем с капацитет 4500 кубически метра. Това значи, че дори да се спре поради авария водоподаването от язовир „Ясна поляна” , Созопол ще има автономно осигурена вода за 5 дни.

Инвестицията е в размер на 1.7 милиона лева - милион и триста хиляди идват от Министерството на регионалното развитие чрез европейски фондове, а останалите 400 000 лева са осигурени от Община Созопол.  Изпълнител на водоема е „Санта Марина” АД. Според кмета на града Панайот Рейзи проблемите с водоподаването в летните месеци са вече в историята. Резервоарът е от масивна стоманена конструкция по съвременна технология и модерни материали.

Общатата фундаментална част на конструкцията на водоема е с площ под целендричната стена и колоните й с дебелина 50 см., ивичните стени с дебелина 30 см и колони с диаметър 55 см. При изпълнение на обекта са използвани сложни конструктивни решения, като оформяне на капители, удебеляване  на фундаменталната плоча, залагане на отвори, обработване на дилатационни фуги между нови и стари конструктивни решения и др. специфични елементи. Изпълнени са хоризонтални и вертикални дренажни системи. Вътрешната и външна хидроизолация са изпълнени по съвременна технология и със съвременни материали.

За първи път се прилага нов тип изолация, която при досег с влагата набъбва и става преграда между външната среда и питейната вода. Всичко това прави водното съоръжение уникално и според ВиК специалистите друго такова няма не само в бургаска област, но и в страната. Съоръжението е  изчислено така, че да задоволява нуждите на населението през най- натоварените летни месеци в следващите десет години. Специалисти прогнозират, че ще се подобрят и качествените показатели на питейната вода. Въпреки вложените средства и новото съоръжение, цената на водата в Созопол няма да се повиши. За повишение на цената на водата според кмета Панайот Рейзи може да се говори едва когато се пусне в експлоатация пречиствателната станция, която е твърде скъпо съоръжение.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |