В новините
 
18.11.2008 16:32   Новината е видяна 5197 пъти
България конкретизира плановете си за създаване на регионален център за киберсигурност

България се присъединява активно към Глобалния план за киберсигурност на Международния съюз по далекосъобщения (МСД).  На годишната сесия на Съвета на МСД от 7 до 21 ноември 2008 година в Женева, която се председателства от България, въпросите на киберсигурността станаха основен приоритет на съюза.  Беше обявен проектът “IMPACT”, който разработва и внедрява инструменти за мониторинг и действия при кибератаки.  Проектът  започна като публично-частно партньорство през май тази година. В него първоначално се включиха 26 държави, а  от бизнеса - водещите анти-вирусни компании като Trend Micro, F-Secure, Касперски, Symantec, чиито президенти участват в Борда заедно с Хамадун Туре – генерален секретар на МСД и Винт Сърф, вицепрезидент на Google.
В рамките на проекта в София ще бъде създаден регионален център за киберсигурност, който да обслужва страните от Югоизточна Европа, включително Русия.  

В Женева, българските представители от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, уточниха с ръководителите на проекта, изграждането на регионалния център, който освен да обслужва оперативно България, ще осигурява и специализирано обучение и семинари за държавите-членки на МСД от региона.  Той ще съветва правителствата по отношение на последните тенденции, потенциални заплахи и технологични новости в киберсигурноста.  Очаква се с финансова подкрепа от МСД и опита на специалистите на IMPACT, регионалният център в София да функционира пълноценно в средата на следващата година.

Едновременно с поемане председателството на Съвета на МСД, този център ще бъде допълнително признание за активната роля на България за обединяване на усилията на международно ниво за борба с киберзаплахите.

Източник: Държавна агенция за информационни технологии и съобщения





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |