В новините
 
08.09.2008 08:54   Новината е видяна 6020 пъти
Средно с 26.6 на сто се увеличават минималните осигурителни прагове за 2009 г. спрямо 2008 г.

 От 02 до 05 септември по график в Министерството на труда и социалната политика представители на ръководствата на браншовите работодателски организации, членове на БСК, участваха в работни срещи с представители на отрасловите организации на работниците и служителите за договаряне на минималните осигурителни прагове.

      Последното заседание на работната група по определяне на минималния осигурителен доход по основни икономически дейности и квалификационни групи професии за 2009 г. се проведе на 5 септември. След заседанието стана ясно, че средното увеличение на минималния осигурителен доход за 2009 г. е 26,6 процента.

      Минималните осигурителни прагове по основни икономически дейности и квалификационни групи професии са определени по КИД – 2008, която се прилага от 01.01.2009 г.

      За 44 от основните икономически дейности има постигнати споразумения между синдикалните и работодателските организации и обхващат 1,5 млн. заети при 2,47 млн. общо заети към април 2008 г..

      За икономическите дейности от реалния сектор, за които не е постигнато споразумение между социалните партньори, за размера на минималния осигурителен доход административно ще се приложи увеличение от 26,6 на сто в сравнение с 2008 г., което е средното увеличение, постигнато при договарянето на праговете за догодина.

      По данни на НОИ средният минимален осигурителен доход за 2008 г. е 292 лв. Очаква се той да бъде 370 лв. догодина или с 26,6 повече отколкото през 2008 г.

      Минималната работна заплата се предвижда да се увеличи от 220 лв. на 240 лв. от 01.01.2009 г..

      Работната група изпрати протоколите в НОИ, за да послужат при работата за бюджет 2009 г. на Държавното обществено осигуряване.


      
********

      Окончателните резултати от преговорите за минималните осигурителни прагове показват следната равносметка:

      От общо 88 основни икономически дейности по КИД-2008 са постигнати споразумения между браншовите организации на работодателите и на синдикатите за 38 основни икономически дейности, а за 6 от основните икономически дейности има споразумения за отделни дейности в тях. Административно ще се определят за всички останали икономически дейности, в т.ч. изцяло за 44 основни икономически дейности.

      Първоначалните данни показват, че работодателите са готови да увеличават преимуществено трудовите възнаграждения на по-квалифицираните работници и служители, а в по-малка степен - на тези с ниска квалификация.

      Средното увеличение на договорените “прагове” от браншовите организации на частния бизнес е 26,6 на сто. Това съществено нарастване още веднъж потвърждава извода, че намалението на осигурителната тежест води до значително увеличение на трудовите възнаграждения и че пазарните механизми и икономически лостове работят по-ефективно от административната намеса на държавата в регулирането на заплащането на труда.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |