В новините
 
14.08.2008 07:58   Новината е видяна 4854 пъти
ЕС утвърди мирния план на Френското председателство, договорен с Москва и Тбилиси

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Ивайло Калфин  участва днес в Брюксел в извънредно заседание на Съвета по общи въпроси и външни отношения (СОВВО) на ЕС, посветено на обстановката в Грузия.

Съветът прие заключения, в които приветства предложения от френското председателство на ЕС мирен план и приемането му от Русия и Грузия. Министрите одобриха и шестте принципа, заложени плана, като заявиха очакването си те да се приложат бързо и като се спазва международното право и териториалната цялост на Грузия. Постигнато бе съгласие за изпращане на наблюдатели на ЕС в Грузия, като за целта в началото на септември ВП/ГС на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана ще представи подробен план. Изразено бе и принципно съгласие за изпращане на мироопазващи сили в Грузия – при наличие на мандат на ООН. Съветът подчерта важността на изпращане на хуманитарна помощ за засегнатите от конфликта райони. До този момент финансовата подкрепа на ЕС се равнява на 1 милион евро.

Министрите приеха и българското предложение за номинирането и изпращането на специален представител на ЕС за конфликтите в Грузия, различен от представителя за Кавказ. Министър Калфин изрази удовлетворението си от факта, че ЕС излезе с активна позиция като фактор за решаване на конфликта в Грузия.

По време на заседанието Ивайло Калфин е декларирал готовността на България за изпращане на хуманитарна помощ и за предоставянето на пристанище Бургас за регионален логистичен център на ЕС за изпращане на хуманитарна помощ на Грузия. Българският външен министър е отправил призив ЕС да преразгледа базата за търсене на разрешение на конфликтите в Черноморския регион - с цел намиране на по-трайни решения. Той е заявил намерението на българската страна да организира конференция на експертно ниво по темата.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |