В новините
 
24.02.2008 06:28   Новината е видяна 6185 пъти
Германците откриха спа курортите на България

В Щутгарт приключи едно от най-интересните туристически изложения за годината – Camping & Motor Tourism (CMT). Това е най-големия международен туристически панаир за широка публика и от години туроператорите внимателно наблюдават динамиката в търсенето на специфични туристически продукти, които посетителите на панаира избират директно от изложителите.
На изложението Съюзът на инвеститорите в туризма беше представен от Българския туристически информационен център във Франфурт на Майн, ръководен от г-н Манол Димитров.
Основни теми на изложението бяха велосипедните и планински маршрути, пътуванията по интереси, голф-туризма, круизните пътешествия, спа и уелнес почивките. На панаира по традиция има и изложение на каравани и оборудване за тях, мотори, голф екипи и оборудване, велосипеди и други средства за предвижване и спорт. За официални домакини тази година бяха избрани Италия и Австралия.
Всички големи туроператори са включили в каталозите си предложения от България. Най-голям интерес предизвикаха възможностите за спа и уелнес пътувания. Новия каталог „Уелнес и спа в България”, издаден от третия по сила германски туроператор ITS, беше разграбен буквално за секунди, разказа г-н Димитров.
Не бива да се забравя, че почти 70% от посетителите на панаира са на възраст  над 55 години и отдавна познават балнеоложките центрове на Чехия и Словакия, Унгария и Италия. България ги привлича с изгодни цени, немскиговорещ персонал и модерна апаратура в спа центровете. Освен това, германските здравни и болнични каси днес са значително по-либерални при сключването на договори за балнеопроцедури на германски граждани в  бившите социалистически страни, най-малкото защото там все още е много по-евтино.
Ден преди закриването на панаира от централата на  ITS в Кьолн обявиха ръст от 12 на сто при записванията за България в техните програми. Това се случва за първи път от 2002 година насам.
Според г-н Димитров България има огромен неизползван резерв в тези видове туризъм. На изложението са липсвали представители на големи български летни и ски курорти, а места като Хисар, Велинград, Девин, Павел Баня и др. остават напълно непознати за германските туристи. От години не се предлагат и възможности за къмпингуване в България, а около 24 на сто от посетителите в Щутгарт търсят точно този продукт.  Тук не става дума за туристи с раници и палатки, а за представители на средната класа с автокаравани и ремаркета, готови да заплатят по 40-60 евро на ден в Испания, Италия и Австрия. Подобен род  публика  предпочита природа и чист въздух, свежи плодове и  разбира се, прилични санитарни възли. В момента България не предлага такъв продукт на изложенията и губи част от близо 3.5 милиарда евро, които къмпингарите харчат всяка година в чужбина.
Друг съществен сегмент, към който е насочено вниманието на най-платежоспособните германци е голф-туризмът. За сега на пазара липсва и такъв български продукт, макар реално да има възможности и база. Организаторите  на СМТ  от години заделят огромно хале за супер модерни голф съоръжения и екипировка, канят  звезди на този спорт като аниматори.

инж. Весислава Танчева





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |