В новините
 
19.01.2008 04:27   Новината е видяна 9446 пъти
Екоорганизации и рибари изразиха тревогата си от изграждането на петролопровода

При поредното заседание на Работната група за провеждане на референдума “Бургас –Александруполис” в Заседателната зала на Община Бургас гостуваха представители на екоорганизации и рибари от Ченгене скеле.

      Те изразиха общата си тревога от изграждането на петролопровода, акцентирайки върху факта, че той ще нанесе вреди не само на морето, но и на природата по цялото трасе на преминаването му, включително планините Странджа, Сакар и три български реки.

      От страна на Работната група на срещата присъстваха нейният председател и зам.-кмет на община Бургас Ивелина Василева, директорът на Дирекция “Управление при кризи, обществен ред и сигурност” Костантин Луков и общинският съветник Здравко Сталев.

      Поканата за участие в заседанието уважиха Стоян Боев от сдружение “Морски сговор”, Радостина Ценова от Фондация “Биоразнообразие”, Станислав Бошнаков от Съюз на българските биолози, Венелин Тодоров и Атанаска Николова от Фондация “Зеленият Бургас”, Манук Манукян като представител на Комитет за спасение на Бургаския залив, Димо Димчев от Българско дружество за защита на птиците, Соня Златанова от “Световен съюз за защита на природата”, Мария Брощилова от “Професионализъм за здраве и екология” и “Съюз на жените в науката”. Своята позиция “против” в писмен вид бяха изпратили от скаутския екосъюз “Морски орли”.

      Според единодушното мнение на изброените организации петролопроводът е реална и непосредствена заплаха за природата в региона.

      Рибари от Ченгене скеле заявиха, че екокатастрофи стават веднъж на 30 години и в този смисъл по-опасни са малките разливи. По техни наблюдения абсолютно всеки път, когато в залива влезе кораб, става разлив от няколко десетки литра гориво, а се очаква при влизане в експлоатация на тръбопровода, в бургаски води да идват между 400 и 700 кораба годишно.

      По време на срещата бе коментирана възможността да се настоява ОВОС /оценка за въздействие върху околната среда/ на проекта да бъде направена от независими експерти и ако тази оценка покаже, че тръбопроводът е опасен, то трасето на преминаването му да се промени. Имаше мнения и за крайни мерки по недопускане на корабите в Бургаския залив, ако проектът бъде реализиран на практика по сегашните стандарти.

      Според членовете на Работната група за провеждане на референдума информационната кампания се развива добре и тепърва ще се разгръща, благодарение активността на медиите.

      Предстои отпечатването на флаери и постери.

      “Стараем се да се вместим в малкия ни бюджет, като извлечем максимума от него”, каза Ивелина Василева. Разбра се, че без отговор е останало поредното писмо с молба за предоставяне на информация за петролопровода, изпратено от Община Бургас до МРРБ.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |