В новините
 
12.12.2007 06:11   Новината е видяна 12872 пъти
Димитър Луджев: Червеният бизнес не е мит

Димитър Луджев е Роден е на 27 март 1950 г. в Бургас, където баща му е директор на затвора. Завършва Висшия икономически институт "Карл Маркс" през 1979 г., специалност Политикономия. Работи като научен сътрудник в Института по история към Българска академия на науките.

От 1990 г. е член на Съюзa на демократичните сили (СДС) и участва в Кръглата маса. Избран е за народен представител в 7-то Велико народно събрание и заместник министър-председател в коалиционния кабинет на Димитър Попов. През 1991 г. е избран за нaроден представител в 36-то Народно събрание и за министър на отбраната в правителството на Филип Димитров.

През май 1992 г. е принуден да подаде оставка след дълги препирни с министър-председателя. Напуска също СДС и парламентарната му група и основа партията Център Нова политика, която по-късно прераства в Либерален съюз Нов избор. След оставката на правителството на Любен Беров през 1994 г. е предложен за министър-председател, но не получава нужната подкрепа при гласуването в парламента. На последвалитe избори Нов избор не успява да получи необходимите 4% от гласовете и остава извън 37-то Народно събрание, въпреки че е подкрепен от носителя на Златната топка Христо Стоичков и екипа на популярното предаване Ку-ку.

През 1997 г. Нов избор е сред учредителите на коалицията Обединение за национално спасение (ОНС). Луджев е избран за народен представител в 38-то Народно събрание от листата на ОНС.

Пред агенция Фокус той коментира:
Червеният бизнес не е мит и той е свързан с трансформацията на огромни суми в и извън страната. Това каза в предаването “Тази сутрин” по БТВ Димитър Луджев, бивш вицепремиер. В БСП в момента доминират хора, които идват от апарата, но тези хора успяха да пробият в партията, благодарение на кръговете партии около партията. Хора като Илия Павлов и Емил Кюлев получиха много власт, за да финансират партиите, но причината за смъртта на тези хора е неуредените им сметки в “подземния свят”, каза още Луджев.
Дори след 18 години в България все още има взаимна зависимост между политиката и бизнеса, защото политиците все още взимат решения в интерес на бизнеса, могат за лансират своите приятелски среди или да унищожава конкуренцията, обясни още Луджев.


Още информация
Завършва  висше образование политикономия - социология във Висшия икономически институт "Карл Маркс"  в София.

Сътрудник на Бургаския окръжен комитет и на Централния комитет на Комсомола.
1976 – 1979 г. работи като научен сътрудник в Института по история на Българската академия на науките /БАН/. 
1979 г. – аспирантура, старши научен сътрудник. 
1983 г. – специализира в Полша. 
1989 и 1995 г. – специализация в САЩ.  Преподавател в СУ Климент Охридски и УНСС.
1989 г. - член на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството в България.. По собствена инициатива организира група от експерти, които не желаят да бъдат членове на Клуба, но са готови да му сътрудничат.

1990 - 1991 г. – Член на координационния съвет на СДС. Отговаря за Контактната група от името на СДС на Кръглата маса. Депутат във Великото народно събрание от листата на СДС.  Политически съветник на президента Ж. Желев.
Вицепремиер от СДС в коалиционното правителство на Димитър Попов.  Отговаря за икономическите реформи и сигурността. Председател на тристранния съвет за сътрудничество със синдикатите и съюзите на работодателите.
1991 г. – депутат в 36-ото обикновено народно събрание, избран с листата на СДС. 
Министър на отбраната в кабинета на СДС с министър-председател Филип Димитров. 
 
 

1992 г. – Подава оставка през май 1992 година поради несъгласие с министър-председателя. 
Един от основателите на групата Б-12 на напусналите парламентарната група на СДС депутати, известни с прозвището "сините мравки".
Основател на Център за нова политика, регистриран като сдружение с идеална цел.
1993 г. – През 1993 г. основава либералната партия “Център Нова политика”.

1994 г. –  Става председател на либерален съюз Нов избор - организация, член наблюдател на Либералния интернационал. След оставката на правителството на Любен Беров получава от президента Ж. Желев мандат за съставяне на кабинет на ЛС „Нов избор”, но парламентът не му гласува доверие и отхвърля предложеното правителство. 
1994–95 г. – ЛЦ „Нов избор” участва в изборите за народно събрание през 1994 година без успех. В изборите за местни органи на властта през 1995 г. има добри резултати.

1997 г. – Партията е съучредител на Обединението за национално спасение. Луджев е депутат в 38-ото народно събрание с листата на  ОНС като съпредседател на Нов избор.

1999–2001 г.  –  Инициатор и основател на граждански  движения в България и техния съюз “Гражданско обединение на демократични организации – ГОДО”. 

2001–2004 г. – ЛС „Нов избор” и гражданските обединения участват в изборите за народно събрание през 2001 година и за местни органи на властта през 2003





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |