В новините
 
22.11.2007 05:52   Новината е видяна 6266 пъти
Бумът на пазара на бизнес имоти не е свършил

Бумът на пазара на бизнес имоти в България определено не е отминал, каза Атанас Гаров, изпълнителен директор на Colliers България, на открития днес Десети икономически форум на страните членки на Централноевропейската инициатива, провеждан с медийното партньорство на Investor.bg.
По думите му силното търсене, ниските нива на незаетост, големият обем предстоящи проекти и ограничената наличност водят до извода, че пазарът е далеч от насищане.
Очевидно кредитната криза не засегна българския пазар и това няма да стане, защото основите на пазара са стабилни, каза Гаров.
Основен фактор за ръста на пазара е и относително ограниченото предлагане на бизнес площи в България в сравнение със Западна Европа.
По думите на Гаров в България, както и в останалите страни от Югоизточна Европа, на глава от населението се пада по по-малко от 1 кв. м офис площ, спрямо средно над 3,5 кв. м за Западна. В България има 606 хил. кв. м офиси, като за 2007 г. се очаква да бъдат абсорбирани около 120 хил. спрямо 100 хил. за миналата година. Нивото на незаетост към момента е 5,1%, наемните нива варират между 12 и 26 евро/кв. м, сочат данните на Colliers.
При търговските площи нивото на незаетост е 0%, като предлагането е значително по-малко от това в сравними градове в региона. В страната вече навлизат и нови формати търговски площи, например от типа “box”, каза Гаров.
Що се отнася до логистичните площи, в София има 1,2 млн. кв. м, във Варна – 300 хил., в Пловдив – 450 хил. Нивото на незаетост е 8,5%.
Относно цените на земята Гаров коментира, че високите цени могат да функционират като филтър за сериозните инвеститори и на практика не могат да спрат реалните проекти.
В офис сегмента новото строителство няма да успее да навакса на търсенето и затова може да станем свидетели на известно движение нагоре при наемните нива, прогнозира Гаров. При индустриалните площи обаче може да се очаква и спад на наемите заради по-голямото предлагане, каза той за Investor.bg.
Очакват спад в броя на сделките с имоти
Тази година няма да бъде достигнат административният пик на броя сделки с имоти, регистриран през миналата година, каза Страхил Иванов, управител на агенция за имоти Явлена, по време на провеждания в момента Десети икономически форум на страните членки на Централноевропейската инициатива. Медиен партньор на форума е Investor.bg.
„През 2006 г. бяха реализирани над 311 хил. сделки, докато за тази очакваме те да бъдат около 292 хил.“, посочи Иванов. Става въпрос за официално обявените сделки, сключени при нотариус и регистрирани в Агенцията по вписвания, подчерта той.
За 2008 г. Страхил Иванов прогнозира запазване на броя сделки на нивото от тази година.
От 2001 г. до 2007 г. има 327% ръст на цените на имоти, обобщи Иванов. След 2001 г. на пазара се появиха редица нови продукти и услуги, сред които ваканционни имоти от типа “втори дом”, комплекси от затворен тип, търговски центрове (молове), комплексно застрояване и управление на имоти, коментира тенденциите на пазара той.
От 1999 г. до 2006 г. има 10 пъти ръст на чуждестранните инвестиции в строителството спрямо 7,2 пъти общо повишение на чуждестранните инвестиции.
Евентуалните фактори, които биха могли да спъват развитието на пазара, са ръстът на лошите кредити, увеличение на лихвените проценти, намаление на обема кредити, отрицателен прираст на населението и други, посочи Иванов.

http://www.factor-bs.com/newsSingle.php?article=1737






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |