В новините
 
10.11.2004 04:37   Новината е видяна 6200 пъти
Бургаският художник Георги Баев отбеляза 80-та си годишнина с две изложби

Известният български художник и бургазлия Георги Баев ще отпразнува тази седмица 80-та си годишнина с откриването на две юбилейни изложби.
Творбите на Джурлата (както го наричат най-близките му приятели) могат да бъдат видяни от 10 ноември в Градската художествена галерия на Бургас, носеща името на Петко Задгорски, чийто ученик е твореца. В ретроспективната експозиция са включени 50 от най=добрите творби на художника, собственост на галерията.

"Постарахме се да покажем, доколкото е възможно това изобщо да бъде сторено, цялостното творчество на Георги Баев през годините", уточни за "Словеса" бургаската изкуствоведка и директорка на галерията Пенка Седларска. В залата на галерията в черноморския град, на улица "Митрополит Симеон" са подредени и могат да бъдат видяни едни от най-ранните творби на художника, рисувани непосредствено след завършването на Художествената галерия. Почитателите на Джурлата ще имат възможност да се потопят в уникалния свят на едни от първите му графики – море, пристанища, лодки, самотни фигури...

Част от творбите, включени в ретроспективната изложба, особено тези от най-ранния му период са изненада, както се оказва при откриването на експозицията и за самия художник. Сред изложените картини са още и емблематичните му платна "Спомени" – 1, 2, 3; "Мостът на Бургас"; "Бургаско време"; "Привечер над Странджа"; "Западен Бейрут" и др.

Паралелно с ретроспективната изложба в градската художествена галерия на Бургас, посветена на 80-та му годишнина, Джурлата подрежда за своите почитатели и още една експозиция. Тя ще бъде официално открита утре, на 11 ноември в бургаската галерия "Бургас". В нея ще бъдат включени творбите, създадени от известния български творец през последните няколко години.

Името на Георги Баев нашумя през 1957 год., когато той печели първо място на националния конкурс "Созопол и морето, приятели на морето". Самият той е роден на 8-ми ноември преди точно 80 години в Бургас. Завършва Художествената академия в класа на проф. Дечко Узунов и проф. Илия Петров. Негови платна могат да бъдат намерени в почти всички български галерии. Традиционно най – голям си остава броят на нарисуваните картини, притежавани от бургаската галерия на името на Петко Задгорски, чийто ученик също е Баев.. Участвал е в представяния и общи изложби на български художници в чужбина - Китай, Индия, Индонезия, Тунис, Мароко, Алжир, Полша, Румъния, Унгария, бивша Югославия, Москва, Виена, Париж, Лондон, Берн, Цюрих, Осло, Копенхаген, Хага, Хамбург, Кьолн, Рим, Мадрид, Неапол, Вашингтон, Мексико и др. Негови творби могат да бъдат видяни в "Ермитажа", музея на изкуствата "Пушкин", Чикагския музей, както и в частни колекции в Лондон, Париж, Цюрих, Хамбург, Кьолн, Виена, Токио, Ню Йорк, Филаделфия, много галерии в България.

Георги Баев е носител на множество престижни награди у нас и в чужбина. Сред тях: Награда за живопис "Владимир Димитров-Майстора". Лауреат е на наградата "Gotfrid von Herder" на Виенския университет. Член-кореспондент и почетен член е на Австрийското сдружение на артистите "Kunstlrhaus" - Виена, почетен член на Японската асоциация на художниците "Kika-Kai".

Зад сухите факти, зад множеството награди, спечели от Георги Баев се крие всъщност една огромна обич към морето, бургаското, към неговите хора, към техните мечти и чисто морски стремления.

Мнозина художници са се опитвали да нарисуват морето. Така, както го е правил и продължава да го прави Георги Баев, с пълно отдаване на стихията, никой все още не е успял, категорични са критиците. Запитан, самият художник нееднократно е признавал, че за него бургаското море и небе всъщност са най-хубавите. Не заради усещането, че са родни, а заради вплетеното в тях уникално усещане и магия.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |