В новините
 
02.11.2007 11:42   Новината е видяна 6513 пъти
Германия отвори пазара си за инженери от Източна Европа

Германия отвори трудовия си пазар за определени висококвалифицирани инженери от осемте източноевропейски страни, които се присъединиха към ЕС през май 2004 г., предаде ДПА. Министерството на труда и социалните грижи в Берлин потвърди, че "тестът за предимство", който кандидатите за работа по-рано е трябвало да държат, вече е отменен.

Германските компании вече ще могат да назначават на работа квалифицирани електро- и машинни инженери, без да дават предимство на германските кандидати. Включените държави са Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения.

Частичното отваряне на германския пазар предизвика опасения от страна на Източна Европа за това, че по-голям брой квалифицирани специалисти могат да напуснат страните си, което ще доведе до недостиг на работна сила в процъфтяващи икономически условия.

В България също възникнаха опасения, както и в Румъния, като двете страни се присъединиха към ЕС в началото на тази година. "Отварянето на границите на Германия за инженери може да нанесе сериозен удар върху новия й европейски партньор България", казва професор в София, посочвайки заплатите в Германия, които далеч надхвърлят средните възнаграждения в българските фирми.

Страната вече изгуби висококвалифицирани българи, предпочели САЩ и Канада, а чуждестранните инвеститори започват да се оплакват от липса на висококвалифицирани млади инженери, отбелязва ДПА.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |