В новините
 
11.10.2007 10:21   Новината е видяна 7590 пъти
Строителни и туристически босове поведоха “Гепард”

80-те най-динамично развиващи се компании бяха представени вчера

      Туризмът и строителството отново доказаха, че са най-динамично развиващите се икономически отрасли в региона. Това показва класацията на вестник “Пари”, която изведе начело 80-те местни компании, които регистрират най голям ръст на приходите през 2005 г. спрямо 2003г. В специалното издание “Гепард”, чието представяне беше вчера, са изложени водещите от химическата и нефтопреработвателната промишленост, туризма, хранително-вкусовата индустрия, машиностроенето и металургията в Бургас, Ямбол и Сливен. На форума присъстваха представители на местната власт, Държавната агенция по туризъм, Министерството на регионалното развитие и благоустройство и крупни бургаски компании. Основният критерий, по който бяха класирани фирмите, са нетните приходи от продажби от 2005г. спрямо 2003г.

      На първо място по ръст на приходите беше поставена бургаската фирма “Бургойл къмпани”. Тя стартира бизнеса си с търговия на горива, а години по-късно, по времето на приватизацията собственикът й Владимир Петров закупи хотелите „Меркурий” и „Клисура” в Слънчев бряг. Днес основната дейност на фирмата е хотелиерство. Ръстът на приходите, които е отбелязала “Бургойл къмпани” за 2005 г. спрямо 2003 г., е 948, 11 хиляди лева.

      Второто място зае строителната компания “Кредо- Г4”, чиито приходи са нараснали за този период с 883, 70 хиляди лева. Фирмата работи с обекти по Черноморието , предимно в “Слънчев бряг”, Елените, Свети Влас и Несебър. Компанията разполага и със собствен бетонов център. Наред със строителната дейност фирмата се развива допълнително в хотелиерството, ресторантьорството, търговията и туристическата дейност.

      Третото място беше дадено на бургаската рафинерия “Лукойл-Нефтохим”. Въпреки големите финансови обороти ръстът на приходите от 2005 г. спрямо 2003г. е 837,97 хиляди лева. Четвъртото място е определено за “Бургаски захарен завод”, а петото на фирмата за строителни материали “Гранити”.

      В класацията на “Пари” прави впечатление, че една значителна част от компаниите са в строителния бизнес. Така утвърдени местни фирми като “Кредо- Г4”, “Мидия”, “Трансстрой”, “Понс холдинг”, “Елитстрой” реализират приходи от стотици хиляди левове годишно. Никак не е за подценяване и присъствието на водещите компании в търговия на строителни материали, металургията и дървообработването, които са неразривна част от разрастването на областта и бурното развитие на туризма. Инвестициите в града през последните години са над 5 млрд. евро и значителен принос за това дават именно местните фирми. Бургаска област е една от най-развитите в страната. Над 3 млн. туристи я посещават всяка година. Около 74% от годишния внос и износ минават предимно през местния порт. Областта произвежда една четвърт от вината в България.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |