В новините
 
27.09.2007 06:07   Новината е видяна 6774 пъти
Наливат 300 млн. евро в ривиера на нос Форос

Градът на ХХI век ще изникне до пет години
Мечтата на всеки човек да живее сред природата, на 10 км от големия град и на морския бряг скоро ще бъде реалност. Това ще се случи на бургаския нос Форос. Щастливците, които ще успеят да устроят своя дом на ХХI век в бъдещия суперлуксозен комплекс, ще стигат до центъра на Бургас точно за 7 минути. Те ще могат да избират между автомобил, велосипед и ферибот. Всеки жител на новата перла на Българското Черноморие ще живее на броени метри от сините морски талази. А от прозорците на домовете ще наднича гора от яхтени мачти...
Суперлуксозна ривиера ще изникне на морския бряг между Бургас-център и кв. "Крайморие". Бъдещата черноморска перла ще бъде изградена върху площ от 826 декара на екзотичния нос Форос. Инвеститор на грандиозния проект е собственикът на ФК "Левски" и вестник "Стандарт" Тодор Батков. Негов партньор в проекта е британският инвестиционен фонд ECDC, който поема инвестицията за огромния търговски парк. Новата черноморска ривиера, по-известна вече като "Град на ХХI век", трябва да бъде изградена до 5 години със супермодерни технологии, комуникации и системи за защита, непознати у нас. До момента вече са инвестирани 30 милиона евро, предимно за закупуване на терени. А за изграждането на целия комплекс и инфраструктурата към него инвестицията ще надхвърли 300 милиона евро. Половината от сградите в "Град на ХХI век" са предвидени за постоянно обитаване, а останалите - за ваканционни жилища за туристи от цял свят. Инвеститорът на проект "Форос" Тодор Батков и представителят на британския инвестиционен фонд ECDC Александър Цачев представиха официално вчера в община Бургас програмата за изграждането на бъдещия комплекс. Двамата акцентираха върху географските и историческите предимства на нос Форос. Мястото е оградено от три страни с море. В самия залив пък на морското дъно лежат останките на древен римски град, потънал преди векове при земетресение. На Форос ще бъде изградена база за подводни спортове и атракции. В момента се водят преговори със световно известна хотелска верига, която да изгради в бъдещия суперлуксозен комплекс 5-звезден хотел.
Инвеститорът Тодор Батков води паралелни преговори и с швейцарски колеж, който да даде правото за разкриване на филиал по туризъм в бъдещата ривиера. Според проекта за застрояване са предвидени само 50% от закупените 826 декара. Останалите 50% ще бъдат оставени за паркови и зелени зони, като голяма част от тях ще бъдат залесени с огромни широколистни и иглолистни дървета.
"Град на ХХI век" ще разполага със собствен фериботен порт и с яхтено или рибарско пристанище. Стартът на грандиозния проект е вече факт и в момента е започнал първият етап от изграждането на инфраструктурата, в който се влагат 20 милиона евро.
Готов е и проектът за брегоукрепването, който ще стартира всеки момент. Той предвижда на 2 м дълбочина в морето да бъде изграден вълнолом, който да спира вълните и ерозията на брега.
Бъдещата морска ривиера е разделена условно на три части. Първата зона обхваща площ от 436 декара в източната част на полуостров Форос. В нея ще бъдат концентрирани жилищни сгради, спортно-възстановителен комплекс, заведения за обществено хранене и развлечения, хотелска част, плаж и яхтено пристанище с марина. Също там ще бъдат стационирани морската гара и бизнес паркът. В зона две, планирана в югозападната част на квартал "Крайморие" и в непосредствена близост до магистрала "Черно море", ще бъде изграден огромен търговски комплекс с името "Ритейл парк Бургас". Инвестиционният фонд ECDC ще вложи в него 60 милиона евро. Третата зона, разположена надлъжно в най-дълбоката част на залива върху 268 декара, ще финализира грандиозния проект. 90% от терена там е зает от рядка борова гора и предоставя изключителни възможности за непосредствено наблюдение на един от най-известните резервати за птици "Пода".
По време на презентацията в Бургас инвеститорът Тодор Батков благодари на местните власти за съдействието по проекта. Той изрази убеденост, че ще работи все така добре и в бъдеще с градоначалника и му пожела успех на изборите.
Елена Димитрова

http://www.standartnews.com/bg/article.php?article=205034




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |