В новините
 
09.09.2007 08:57   Новината е видяна 6764 пъти
Хората по морето - в защита на Несебър

Информацията по-долу представлява микс от статии на на тема, която вълнува хората по морето - Унищожаването на природа, история и традиции. Позволяваме си да публикуваме без промяна материалите. Подкрепяме Nessebar-news.com в желанието им да се спре безумието на тази и други подобни сделки.
МЕДИИТЕ РЕАГИРАХА - ДА ЗАПАЗИМ СТАРИЯ НЕСЕБЪР, А ВИЕ ? 
От: 08-Септември-2007 19:16;Nessebar-News.com
Редица медии от страната и региона информираха професионално и с тревога във връзка с опасността за продажбата на огромен терен в Стария Несебър и опасността той да се лиши от най-голямото си достойнство-Обект на Световното културно наследство.
На 14 септември Общинският съвет в Несебър ще обсъди предложението на общинския съветник Красимир Косев за анулиране на срамната "сделка"между община Несебър и "Феста Хординг"АД.

Обръщаме се към нашите читатели с призив да изразят своето мнение посредством Коментарите след информациите,които публикуваме по-долу :


Да се анулира решението за изграждане на делфинариум в стария Несебър иска общински съветник
07 септември 2007 | 13:01 | Агенция "Фокус"
Несебър.
Общинският съветник в Несебър Красимир Косев е внесъл предложение до местния парламент за анулиране на сделката с "Феста холдинг" АД за изграждане на делфинариум, предаде кореспондентът на Агенция "Фокус". Според Косев реализирането на сделката би застрашило статута на Несебър като град – Световен паметник на културата.

Решението за изграждането на делфинариума бе взето на задседание на общинския съвет на 12.02.2004 година. Според него бъдещият делфинариум ще бъде изграден на площ от 20 декара. В края на март 2005 година тогавашния кмет на Несебър Николай Трифонов със заповед № 112 / 30.03.2005 е открил процедура по продажба на имот при условия подробно изписани в цитираната заповед.
 
"Поставените условия на участниците в конкурса, определени от кмета Н. Трифонов са предопределили фирмата, която го е спечелила – “Феста Холдинг”АД. Според условията на конкурса, върху имота следва да бъде изграден атракцион “Делфинариум”. Неведнъж през изминалите три години съм твърдял, че издадената заповед от кмета на общината противоречи на приетото наше решение, както и на категоричното становище на отговорни институции, свързани с опазването на световното културно наследство в България.
 
Както вероятно си спомняте, аз бях единствениятобщински съветник, който аргументирано се противопостави и гласува „против” това решение, се казва в докладната на Красимир Косев. Общинският съветник е изпратил и писмо до НИПК.”
 
В становището на Директора на НИПК се казва, че е „нецелесъобразно разполагането на “Делфинариум“ в предвидения за застрояване имот в старата част на Несебър, тъй като съоръженията и застройката ще бъдат в отличие от традиционния мащаб и ще доведат до уплътняване застрояването на полуострова. Копие от това тановище е изпратено и на кмета Трифонов .

"Независимо от становището на НИПК, след проведения конкурс кметът на общината, без да е изпълнена първата част от прието решение на Общински съвет (за обособяване на два самостоятелни имота), е сключил Предварителен договор за продажба на 20 дка общински терен, с условие в него да бъде изграден атракцион “Делфинариум“, въпреки че заданието за Подробен устройствен план за защитени територии на културно-историческото наследство, в каквато територия попада имотът, не е съгласувано с Националния институт за паметници на културата, което на практика означава и нарушение на процедурата на чл. 125 ал.5 от ЗУТ.

В предварителния договор за продажба задължението да се вземе такова съгласие е вменено на купувача “Фелста холдиг” АД, като е договорено, че в случай на отказ да бъде дадено такова съгласие, предмет на окончателния договор ще бъде прехвърлянето на имота, посочен по-горе в докладната записка .

Считам, че след като предварително е било известно на кмета на общината становището на НИПК, същият целенасочено в противоречие с интересите на общината е дал възможност фирмата “Фелста холдиг” АД да придобие собствеността върху общински имот, без да изпълни условията по договора за изграждане на атракциона”, пише в мотивите на докладната записка на общинския съветник Косев.

Според него кметът на Община Несебър – Н. Трифонов в противоречие на приетото от Общинският съвет решение е сключил един значително неизгоден договор - продажбата на имот - общинска собственост и по този начин е засегнал интересите на цялата община.”Продажбата” е извършена на изключително занижена за безценен терен цена по оценка, която не е утвърдена от Общинския съвет.
 
Красимир Косев предлага на съветниците да вземат решение и да задължат кмета на община Несебър да предприеме незабавни действия за разваляне на предварителния договор за покупко-продажба на недвижим имот общинска собственост, сключен с “Феста холдинг “ АД, тъй като същият противоречи значително на интересите на община Несебър, както и на „Феста холдинг”АД да не се издават строителни разрешения за терена, предмет на оспорването.
 
Катя НИКОЛОВА

Общинар иска анулиране сделката за делфинариум в Несебър
news.bg
Да бъде анулирана сделката с "Феста холдинг" за изграждане на Делфинариум в Несебър, предлага в докладна записка общинският съветник Красимир Косев.
Според него тя е крайно неизгодна и застрашава статута на стария град, който е обявен за Световен паметник на културата.
Това е един неизгоден договор - продажбата на имот - общинска собственост и по този начин се засягат интересите на цялата община. Продажбата е извършена на изключително занижена цена по оценка, която не е утвърдена от Общинския съвет, твърди Красимир Косев.
Според общинския съветник не е целесъобразно разполагането на "Делфинариум" в предвидения за застрояване имот в старата част на Несебър, тъй като съоръженията и застройката ще бъдат в отличие от традиционния мащаб и ще доведат до уплътняване застрояването на полуострова.
Красимир Косев предлага на съветниците да вземат решение и да задължат кмета на община Несебър да предприеме незабавни действия за разваляне на предварителния договор за покупко-продажба на недвижимия имот общинска собственост, сключен с "Феста холдинг ".
Решението за изграждане на Делфинариум на площ от 20 дка. е гласувано на заседание на Общинския съвет в града още през 2004 година.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |