В новините
 
17.08.2007 09:23   Новината е видяна 6117 пъти
Приморско протестира срещу голф игрище

Над 250 жители на община Приморско протестират с подписка срещу отдаването на апетитно парче земя до залива Мириус за голф игрище на Красимир Гергов. Общински съветници твърдят, че обществеността, администрацията и бизнесът не са информирани достатъчно по проекта. Според недоволните заседанието на общинския съвет е било свикано бързо за узаконяване на сделката. "Беше представено решение на вещи лица и оценка на земята, но мен лично те не ме удовлетворяват, защото са далеч под пазарните нива и от това общината губи. В момента в местността Ченгер, която се намира близо до Мириус, също се извършва продажба на частни имоти на много по-висока цена", заяви общинският съветник от БСП Лиляна Димова.

Местните хора се притесняват, че ще бъде ограничен достъпът до общинската територия. "Според Общия устройствен план там е предвидено да има яхтено пристанище, в предварителните разговори с инвеститорите на голф игрището е договорено да имат излаз на море, затова се стигна до гласуването на допълнителните територии. Ние не отдаваме скалите около залива, а земите зад него, така че достъпът до брега трябва да е свободен", коментира общинският съветник от СДС Миглена Барцулева. Тя смята, че щом общината участва с апортна вноска, си запазва правото върху собствеността и лостовете да гарантира обществения интерес. "Акционерното дружество е единственият начин общината да осъществява инвестиционния проект, в противен случай и мен много би ме притеснило, ако се продаде тази земя на едноличен собственик", допълни Барцулева.

Местните хора обаче се притесняват, че комплексът, който ще се изгради до залива Мириус, ще е затворен тип. Освен това той ще пренасочи заможните туристи към Приморско. Според тях на този етап собствеността на общината е защитена, защото тя влиза с 90 % от актива на новото дружество. Но след като се инвестират толкова много средства, има начин впоследствие да се промени и капиталът на съдружниците.

Първото голф игрище по Южното Черноморие ще бъде най-голямото на Балканите. То ще се разгърне върху 1200 декара площ, в които влизат тези 81 декара до залива Мириус, които досега бяха общинска собственост. Игрището ще бъде изградено и стопанисвано от "Приморски голф" АД. Зад инвестицията стои Красимир Гергов. В новото бизнес начинание общината участва с апортна вноска от няколко парцела с обща площ 1300 декара общинска земя. В момента процентното съотношение в смесеното дружество е 90% общинско участие и 10% на фирмата. След като инвеститорът започне да влага средства, ще се пристъпи към изравняването на квотите в АД-то. Според договора обаче общината си запазва правото на блокираща квота от 33% в смесеното дружество.

Голфът ще бъде изграден в посока село Ясна поляна, малко след летището. Над 1 000 000 евро ще е самата инвестиция, каза Красимир Гергов. По думите му голф игрището ще е готово до 2009 г. За проекта в Приморско се говори от две години. В бъдещия терен попадат и голям процент частни земи, което забави начинанието и се наложи общината да извърши замени и да обезщети собствениците с терени недалеч от резиденция "Перла".

Според Красимир Гергов голфът ще доведе в България друг тип туристи, които до този момент не почиват в страната ни. Елитният спорт ще удължи туристическия сезон по Южното Черноморие до 10 месеца, увери Гергов. По думите му голфъри от Австрия и Германия ще бъдат основните клиенти на новия комплекс, когато впоследствие към това голф игрище ще бъдат направени и други. Новият комплекс в Приморско ще има 18 дупки. Паралелно с игрището ще бъде изграден яхт клуб, луксозен SPA център, спортен комплекс и 300 еднофамилни къщи до брега на морето. Между 300 000 и 400 000 евро ще бъде маркетинг стратегията, която се разработва от Севи Балестерос.

Гергов е категоричен, че общината ще има гарантирана печалба, която годишно ще се измерва в шестцифрена сума. Той даде пример с Турция, където държавата отпуска безвъзмездно терени за изграждането на голф игрища.

На извънредна сесия преди дни общинският съвет на Приморско добави към 1200 предварително отпуснати декари общинска земя още 81 декара до залива Мириус, където именно ще се намират яхт клубът и еднофамилните къщи.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |