В новините
 
30.07.2007 13:33   Новината е видяна 7872 пъти
Тома Трифоновски оздравява с рисуване

Съпругата на художника – журналистката Светлана Трифоновска, стоеше плътно до него
Големият български живописец дойде за първа самостоятелна изложба в галерия “Бургас”
Информация за ТОМА ТРИФОНОВСКИ
Идеята за изложба в Бургас вдигнала на крака тежко болния Тома Трифоновски. Художникът, който преди година се възстановявал в болница, веднага се захванал за работа, когато колегата му Руси Куртлаков го поканил да гостува край морето.
Миналата вечер приятели и почитатели на големия живописец се събраха в галерията на ул. “Абоба” да го поздравят за първия му самостоятелен гастрол в Бургас. “Благодаря, че сте тук! Това, което имах да кажа, вие го виждате”, лаконично произнесе Трифоновски при официалното откриване на експозицията.
“Предложението му подейства като допинг. Галеристът не е знаел, че е болен, но стана чудо – Тома се залови за работа веднага и резултатът е налице, картините тук са напълно нови”, разказа съпругата му Светлана, която плътно стоеше до трудно подвижния художник.
Специално да го поздрави в галерията пристигна живописецът Стоян Цанев. “Стар приятел ми е, знаем се с него от години. Голям творец е Тома, емблематичен за България! Той е важен участник в създаването на съвременното българско изкуство”, даде оценка Цанев, чието присъствие на изложби не остава незабелязано.
С птици в полет, луни и слънца е декорирал женските си образи Трифоновски. Своя пиетет пред женската хубост майсторът на стилизирани портрети е живописвал с ярки багри, оставяйки знаци на поетични образи, от които струи безкрайна светлина, благородство, много чар и топлина. Обяснение за наситеното червено, жълто, синьо дава самият художник – учил се е от старото българско изкуство, от майсторите на дърворезба, черги, икони, живописвани сандъци.
“Обичам жените, затова продължавам да ги рисувам. Българката като типаж силно ме вълнува, тя притежава хубостта на тракийката и мекотата на славянката. Занимавал съм се с антропология, но чисто емоционално”, обясни художникът.
Роденият в Македония Тома Трифоновски израства в детски домове в Чехословакия, а завършва средното си образование в Унгария. Има щастието да бъде ученик на известния професор по живопис Ендре Домановски в Академията за изящни изкуства в Будапеща. В началото на 60-те на миналия век семейството му идва в България и се установява в Плевен. През 1966 г. завършва декоративно-монументална живопис в Художествената академия в София. Оттогава до днес критиката не престава да го сочи за един от емблематичните ни автори, чиито творби се намират в колекциите на Богомил Райнов, Боян Радев, Светлин Русев. Трифоновски е единственият жив български художник, представен в музея за модерни изкуства “Пти пале” в Женева.
Картините на Тома Трифоновски ще останат в “Бургас” до 14 август, когато в галерията ще влезе Галина Янкова от Сливен.

Снимка Митко ДИМИТРОВ




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |